Sernik pieczony:
- 125g herbatników wegańskich graham, połamanych,
- 4 łyżki roślinnej margaryny, roztopionej,
- 1/3 szklanki pokrojonych daktyli (bez pestek),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 łyżki wody,
- 350 g twardego tofu,
- 2/3 szklanki soku jabłkowego,
- 1 banan rozgnieciony,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 mango wypestkowane i pokrojone.
1. Lekko wysmarować margaryną okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy 18cm.
2. W misce wymieszać razem pokruszone krakersy i rozpuszczoną margarynę. Ubić całość na dnie formy.
3. Do garnka wrzucić daktyle, skórkę i sok z cytryny oraz wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut a następnie rozgnieść widelcem.
4. Całość wrzucić do miksera lub robota kuchennego razem z tofu, sokiem jabłkowym, bananem i aromatem. Zmiksować na gęste i gładkie puree.
5. Wylać puree na krakersy.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30-40 minut, aż lekko się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia, następnie schłodzić dokładnie przed podaniem.
7. Pokrojone mango wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać jako sos razem z sernikiem.
WARIANT ---> zamiast twardego tofu, można użyć miękkiego, nadającego delikatniejszą konsystencję. Zastygnięcie zajmie 40-50 minut.
Przepraszam za brak zdjęć, jednak aparat odmówił posłuszeństwa. Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w konkursie i przesłanie świetnych przepisów! Laureatkę proszę o kontakt mailowy i podanie danych do wysyłki :) Wygrana niedługo przyfrunie do Ciebie pocztą :)!