Składniki: (na 4 kokilki)
2 duże marchewki
3 łyżki mleka sojowego
kilka kropel oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki zielonego groszku
2 łyżki kukurydzy
2 łyżki czerwonej fasoli
1 duża cebula
rozmaryn
bazylia
zielona czubryca
pieprz
sól
Przepis:
Marchew kroimy w dość grube plastry i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ciasto francuskie dzielimy na 4 kwadraty (trochę ciasta nam zostanie, ja zawsze robię z niego ślimaczki cynamonowe :)), tak aby ciasto wypełniało całe kokilki i wystawało za brzegi. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Gotową marchew miksujemy, dodając mleko, czosnek i oliwę. Na koniec puree doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy nim spody kokilek (dość gruba warstwa). Następnie dodajemy groszek, na niego kładziemy cebulę, następnie kukurydzę z fasolą. Posypujemy wszystko zieloną czubrycą oraz bazylią i sklejamy brzegi wystającego ciasta, tworząc koperty. Wierzch każdej tarteletki posypujemy bazylią i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.