Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
6 łyżeczek dżemu wiśniowego
+
60g wegańskiej margaryny
3 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
Przepis:
W dwóch osobnych naczyniach łączymy mokre i suche składniki. Następnie łączymy zawartość obu naczyń i krótko mieszamy. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do połowy, następnie dodajemy do każdej foremki po 1/2 łyżeczki dżemu wiśniowego i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Gotowe babeczki zostawiamy do przestygnięcia, następnie maczamy je w roztopionej wegańskiej margarynie i obtaczamy w cukrze waniliowym pomieszanym z cynamonem.