A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 23 lipca 2013

Piknikowe ciasteczka "maślane"

Tym razem przygotowałam dla Was smakowitą propozycję piknikową, imitującą słynne, babcine, maślane ciasteczka :) Słonko przygrzewa, a wegańskie dusze aż rwą się na kocyk :) Pieczcie ciacha, pakujcie koszyk, wsiadajcie na rower i ruszajcie w nieznane. Nacieszcie się tym pięknym latem, bo następne dopiero za rok ;) Trzeba na zapas naładować nasze wewnętrzne baterie słoneczne !





Składniki:
0, 5 kg mąki
150 g wegańskiej margaryny
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Przepis:
Miękką margarynę ucieramy z wodą i cukrem. Powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Dokładnie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce (zostawiamy odstępy, bo ciacha lubią się rozlewać :)), delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10- 15 minut w 150 stopniach.

sobota, 6 lipca 2013

Krem z cukinii

Słońce, upał, skwar i żar... ale jeść trzeba :) Co jeść w taki upał? Oprócz korzystania z dobrodziejstw sezonowych owoców, polecam Wam też sięganie po warzywa, od których uginają się stragany na miejskich rynkach. Kocham chrupać młode marcheweczki na surowo, ale dziś poświęcimy kilka i utopimy je w zupie ;) Zupa krem syci, ale ma jeszcze jeden, bardzo ważny plus. Genialnie smakuje w temperaturze pokojowej, co pozwala cieszyć się wartościowym posiłkiem, który dodatkowo nas nie "dogrzewa" :) Nigdy nie doceniałam cukinii w kuchni, niezbyt często po nią sięgałam, ale po zjedzeniu tej zupy, zmieniłam o niej zdanie :) Zachęceni? No to do dzieła :)



Składniki:
2 cukinie
2 młode marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek
1-2 kostki bulionowe (wegańskie)
100 ml białego wina
1/2 litra wody
curry
cynamon
sól
pieprz

Przepis:
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem i oliwą na  rozgrzanej patelni. Przygotowujemy bulion z 1/2 litra wody. Zawartość patelni (gdy cukinia będzie już prawie gotowa) wrzucamy do bulionu, dodajemy do niego drobno pokrojone marchewki i gotujemy przez ok 15 minut. Dolewamy wino, doprawiamy zupę solą, pieprzem, curry, cynamonem i tymiankiem, gotujemy przez 2 minuty. Czas na miksowanie :) Miksujemy tak długo, aż nasza zupa nie uzyska kremowej konsystencji. W razie konieczności doprawiamy do smaku i podgotowujemy krem przez 2-3 minut. Podajemy na ciepło lub w wersji wystudzonej :)