Składniki:
1 woreczek ryżu
50 g czerwonej fasoli
50 g kukurydzy
1 średnia cebula
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
pieprz
sól
Przepis:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, tak aby przykryła powierzchnię ryżu. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej ryż. Czekamy aż ryż wsiąknie cały płyn i dolewamy kolejną porcję wody, według poznanej zasady. Dolewamy wodę tak długo (porcjami), aż ryż będzie w miękki. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Zeszkloną cebulkę, wraz z kukurydzą i fasolką dodajemy do ryżu. Całość doprawiamy kurkumą, curry, pieprzem i solą i podsmażamy razem około 5 minut. Podajemy na ciepło :)
SMACZNEGO :)!
Super! Robię jutro :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, aż pojawił się na mojej twarzy uśmiech w ten szary dzień!
OdpowiedzUsuńNaprawdę słoneczne :) Taki kolor na talerzu sprawia, że słońce wychodzi zza chmur
OdpowiedzUsuńKurkuma rządzi!
OdpowiedzUsuńw ramach wyjadania zapasów z szafek również dopisuję się do listy wypróbowujących "ryż na słoneczno" :)
faktycznie przypomina słoneczko :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPiękne faktycznie, jutro na bank na obiad u mnie ;)
OdpowiedzUsuńBo akurat coś mnie natchnęło na czerwoną fasolę, dzięki za inspirację :)
A czy ryż może być brązowy? Czy użyłaś tego ryżu arborio? :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie trzeba zrobić ;-)
OdpowiedzUsuńwow! ja tez, ja też zrobię w tym tygodniu słońce na obiad (w wersji ryżowej oczywiście).
OdpowiedzUsuńŚliczny kolor :-)
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio robię co chwila jakies risotto, to chyba ta pora roku ;-)
odrobina słońca jesienią - bardzo mi się ten pomysł podoba :-)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała, że coś tak prostego i szybkiego w przygotowaniu, może być równocześnie tak pyszne :)
OdpowiedzUsuńeva flight
vé máy bay từ mỹ đi việt nam
đại lý vé máy bay korean air
khuyến mãi vé máy bay đi mỹ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Du Lich Tu Tuc
Tri Thuc Du Lich