A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 26 października 2011

Słoneczne risotto

Za oknami szaro, buro... Wychodzimy z domu gdy jest ciemno, wracamy gdy zapada zmrok... Słońca coraz mniej... I dlatego warto zafundować sobie porcję słońca na obiad :) Słoneczne risotto swym kolorem rozjaśni Wasze, przydymione szarością pogody, twarze :) Risotto to otrzymało mój "pogodny" certyfikat, więc jeżeli nie zadziała, to z zażaleniami zgłaszajcie się do mnie :D

Składniki:
1 woreczek ryżu
50 g czerwonej fasoli
50 g kukurydzy
1 średnia cebula
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
pieprz
sól

Przepis:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, tak aby przykryła powierzchnię ryżu. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej ryż. Czekamy aż ryż wsiąknie cały płyn i dolewamy kolejną porcję wody, według poznanej zasady. Dolewamy wodę tak długo (porcjami), aż ryż będzie w miękki. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Zeszkloną cebulkę, wraz z kukurydzą i fasolką dodajemy do ryżu. Całość doprawiamy kurkumą, curry, pieprzem i solą i podsmażamy razem około 5 minut. Podajemy na ciepło :)

SMACZNEGO :)!

14 komentarzy:

  1. Piękny kolorek, aż pojawił się na mojej twarzy uśmiech w ten szary dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę słoneczne :) Taki kolor na talerzu sprawia, że słońce wychodzi zza chmur

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurkuma rządzi!
    w ramach wyjadania zapasów z szafek również dopisuję się do listy wypróbowujących "ryż na słoneczno" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. faktycznie przypomina słoneczko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne faktycznie, jutro na bank na obiad u mnie ;)
    Bo akurat coś mnie natchnęło na czerwoną fasolę, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ryż może być brązowy? Czy użyłaś tego ryżu arborio? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie trzeba zrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! ja tez, ja też zrobię w tym tygodniu słońce na obiad (w wersji ryżowej oczywiście).

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny kolor :-)
    Ja też ostatnio robię co chwila jakies risotto, to chyba ta pora roku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. odrobina słońca jesienią - bardzo mi się ten pomysł podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy bym nie pomyślała, że coś tak prostego i szybkiego w przygotowaniu, może być równocześnie tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń