Składniki:
1 szklanka mleka sojowego
4 łyżki tapioki
1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
Przepis:
Tapiokę wrzucamy wraz z cukrem do zimnego mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy mleko będzie ciepłe dodajemy cynamon i kakao. Gotujemy około 10-15 minut, nadal często mieszając. Tapioka ma tendencje do przypalania się, stąd konieczność ciągłego nadzoru (sama spaliłam przez nią jeden garnek ;P). Pod koniec gotowania, gdy zauważymy, że kuleczki stają się przeźroczyste, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy ok. 5 minut. Masa bardzo się zagęści, ale nie martwcie się, tak ma być :) Wyłączamy gaz i przelewamy masę do jakiegoś naczynia. Czekamy aż przestygnie i możemy jeść. Osobiście polecam wersję całkowicie wystudzoną, najbardziej mi smakowała :)
Może odrobinkę nie na temat ale... jejku, jejku jaki CUDNY kubek! <3 Zakochałam się w nim całkowicie!
OdpowiedzUsuńtakie kubeczki były kiedyś z herbatą Saga:)może da się jeszcze spotkać:)a tapioki nie próbowałam nigdy ale to dla tego,że w moim ukochanym małym miasteczku takie produkty w sklepach są nie do kupienia;) pozostaje internet ale najpierw uzbieram na większe zakupy :) Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńwege J.
:)
mniammm;p;pppppp
OdpowiedzUsuńTapiokowy deser w takim kubeczku- mmm, dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńA z tym przypalaniem- so true :>
Właśnie kupiłam tapiokę i nie miałam pomysłu. Z pewnością wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńmniam, mniam, kolejna rzecz do wypróbowania:)))
OdpowiedzUsuńmuszę kupić tapiokę!
OdpowiedzUsuńtapioka nie przypali się jeśli wcześniej ją namoczymy w zimnej wodzie conajmniej przez pół godziny
OdpowiedzUsuńprzypali się :D
Usuńtapioke trzeba mieszać... ja zawsze moczę całą noc, a i tak jak choćby na kilka minut zostawię bez meiszania to zaczyna przywierać ;)
o! Nie wiedziałam o tym tricku :) Dzięki za podpowiedź, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńZrobiłam, teraz się studzi. Pięknie pachnie i nie mogę się doczekać, kiedy wystygnie :) Super przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się,że przepis przypadł Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast mleka sojowego mozna uzyc np mleko migdalowe wlsanej roboty?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDesery czekoladowe są według mnie najsmaczniejsze ze wszystkich deserów jakie istnieją. Ja bardzo chętnie używam porad z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl jeśli mam robić czekoladowe pyszności. Takie potrawy z użyciem czekolady są niezwykle smaczne i zjadają je z chęcią młodzi i starsi.
OdpowiedzUsuńhãng máy bay eva
vé máy bay đi mỹ eva air
phòng vé korean air
mua vé máy bay đi mỹ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich