Zakochałam się w idei szybkiego przygotowywania zdrowych słodyczy. Szukam innych rozwiązań, staram się ograniczyć ilość cukru, ale uzyskać ukochany słodki smak. Dzięki temu postanowieniu wyszłam ze schematu pieczenia ciast :) Owszem, nadal je uwielbiam i wiem, że nic ich nie zastąpi, ale teraz odkryłam inną sferę deserów, co bardzo mnie cieszy :) Dziś przedstawiam Wam przepis na aksamitny krem czekoladowy. Oszalałam na jego punkcie! Musicie tego spróbować :)
Składniki:
1 kostka silken tofu (soft)
3 łyżeczki kakao
4 łyżeczki wódki wiśniowej
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka syropu z agawy
wiórki kokosowe
Przepis:
Syrop z agawy dodajemy do wody i mieszamy. Silken tofu wrzucamy do miksera, dodajemy kakao, wódkę, cukier i rozcieńczony syrop. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Podajemy lekko schłodzony z dodatkiem wiórków kokosowych :)
Chciałabym spróbować silken tofu, ale musiałabym chyba kupić to cudo na allegro. Ciekawe, czy da się takie zrobić domowym sposobem?
OdpowiedzUsuńCudny krem, wygląda jak budyń ^^
Pozdrawiam Cię i wszystkich uczestników Roślinożernego Pikniku- duchem będę z Wami :)
Silken tofu ciężko uzyskać, ma faktycznie jedwabistą konsystencję i jest fantastyczne, jak nie mogę go nigdzie dostać, to blenduję z mlekiem sojowym miękkie tofu naturalne Solida (nie jest zbite) i jeśli zrobi się to dokładnie, to daje radę jako zastępnik ;)
UsuńIntryguje mnie strasznie ten dodatek wódki w kremie...:)))
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZa takie przepisy kocham Silken Tofu :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńđại lý vé eva air
giá vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
hang ve may bay korean
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
Vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich