Składniki:
200g brązowego ryżu
2 i 1/2 szklanki wody (opcjonalni do ryżu :))
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki wegańskiej margaryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
Przepis:
Ryż myjemy,przepłukujemy i osuszamy. Zagotowujemy wodę z solą. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej) i wrzucamy do niego przyprawy. Po chwili wrzucamy do garnka ryż i mieszamy. Gdy ryż będzie już trochę podpieczony, dolewamy gotującą się wodę. Gotujemy ok 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił :)! Jeżeli ryż po "wypiciu" wody nadal wydaje nam się niedogotowany, można dolać odrobinę wody i znów go podgotować :) Do gotowego ryżu dodajemy margarynę, delikatnie mieszamy i podajemy na ciepło :)
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńJa dopiero od niedawna zaczęłam się interesować tematami weganizmu, wegetarianizmu, ochrony środowiska, itp. Chwilowo jestem na etapie bycia jaroszką (w moim przypadku postęp musi być stopniowy, rewolucje nie zdają egzaminu).
Pozdrawiam
o, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńtaki aromatyczny, że hej!
lubię wyraziste dania.
a ja po zdjęciu myślałam, że to jakaś granola ;)
OdpowiedzUsuńpyszotka!! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhãng vé máy bay eva
vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
phòng vé korean air tại tphcm
vé máy bay đi mỹ mùa nào rẻ nhất
đặt vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch