A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ryż po indyjsku

Tadaaaaam! Wielki powrót :) Odzyskałam neta i wracam na łono bloga. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje, więc znowu będzie krótka przerwa w dostawie, ale mam nadzieję,że mi to wszystko wybaczycie :) Dziś kolejny przepis z mojego maratonu Bollywood. Ryż na słodko-ostro o niezapomnianym smaku. Idealny jako przekąska,ale i jako danie główne!

Składniki:
200g brązowego ryżu
2  i 1/2 szklanki wody (opcjonalni do ryżu :))
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki wegańskiej margaryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Przepis:
Ryż myjemy,przepłukujemy i osuszamy. Zagotowujemy wodę z solą. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej) i wrzucamy do niego przyprawy. Po chwili wrzucamy do garnka ryż i mieszamy. Gdy ryż będzie już trochę podpieczony, dolewamy gotującą się wodę. Gotujemy ok 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił :)! Jeżeli ryż po "wypiciu" wody nadal wydaje nam się niedogotowany, można dolać odrobinę wody i znów go podgotować :) Do gotowego ryżu dodajemy margarynę, delikatnie mieszamy i podajemy na ciepło :)

5 komentarzy: