Biegam, biegam, biegam i końca tego biegania nie widać. Zauważyłam, że pojawia się coraz więcej obowiązków, coraz więcej rzeczy przegapiam, coraz częściej muszę wybierać z czego zrezygnować. Ma to swoje minusy, ale i sporo plusów. Nienawidzę siedzieć w domu w nieskończoność, bez sensu i celu, bez żadnych planów, ale z drugiej strony, bieganie bez chwili wytchnienia też nie jest dobre. Ojjjj, marzy mi się taki złoty środek... Może kiedyś do niego dojdę ;D Ponieważ teraz, jakimś cudem, mam chwileczkę przerwy, to poczęstuję Was przepysznymi ślimaczkami, które masowo podbiły podniebienia imprezowiczów na andrzejkach :) Skuście się!
Składniki:
ciasto:
600 g mąki
30 g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
150 g wegańskiej margaryny
2 szklanki ciepłej wody
farsz:
2 papryki- czerwona i zielona
3 cebule
4 łyżki ketchupu
oregano
bazylia
curry
Przepis:
Pokruszone drożdże dodajemy do wody z cukrem i pozostawiamy w ciepłymi miejscu na 10 minut . Dodajemy mąkę, sól i roztopioną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy, ugniatamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie bardzo drobno siekamy paprykę i cebulę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich szczodrze obsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienkie placki (wielkości blachy). Na każdym z nich rozsmarowujemy 2 łyżki ketchupu, następnie nakładamy warstwę cebuli, papryki i posypujemy wszystko przyprawami. Tak przygotowane placuszki zawijamy w rulony, które następnie kroimy jak roladę na małe ślimaczki (około 1,5 cm grubości) i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gotowe :)
Takie pizzowe :)
OdpowiedzUsuńTo samo mogłabym powiedzieć o tym, co ty tutaj prezentujesz ;)
Patrząc na farsz to moje podniebienie też by zachwyciły:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) i drożdżowe i z ciasta francuskiego:)
OdpowiedzUsuńszkoda, że ciasta drożdżowe mi nie wychodzą, bo takie ślimaczki muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBeatko dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńTe ślimaczki przeszły moje najśmielsze oczekiwania! One są tak proste w robieniu (gadam tak bo mam automat do chleba, który wyrabia za mnie ciasto przez ponad godzinę) i jeszcze prostsze w pieczeniu!
W smaku są absolutnie niepowtarzalne i doskonałe. Następnym razem zrobię je z innym nadzieniem.
J jestem bezglutenowcem, więc zamiast mąki pszennej dałam koncentrat mąki bezglutenowej z f-my Bezgluten, a do ciasta wsypałam jakieś 3 łyżki mielonych ziaren ostropestu (czego nie polecam przy nadzieniu delikatniejszym lub na słodko).
Kto nie spróbuje, ten nie dowie się, jaka to świetna przekąska.
A tu dowód:
http://4.bp.blogspot.com/-ECe2KClUbv0/UPsoAOsuQrI/AAAAAAAAUQo/UZOCc6NNARA/s1600/IMAG3333.jpg
Euphoria - strasznie się cieszę, że ślimaczki tak Ci smakowały :) Mam nadzieję,że na moim blogu znajdziesz więcej przepisów, które przypadną Ci do gustu :)!
Usuń
OdpowiedzUsuńhãng hàng không eva air của nước nào
vé máy bay đi california
korean air việt nam
vé máy bay đi mỹ giá rẻ nhất
giá vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thức Du Lịch
Top 3 điểm du lịch ma ở USA Mỹ
OdpowiedzUsuń6 điều bạn không thể bỏ qua chuyến du lịch đến Dallas
Vé máy bay đi Mỹ 1 chiều
Chuyến đi đến San Jose Mỹ
Du ngoạn con đường giấc mơ huyền thoại USA Mỹ
Những lời khuyên về văn hóa dành cho du khách đến San Francisco
Thac Niagara My Hoa Ky
Du lịch quận Cam và khám phá hội truyền giáo San Juan Capistrano
Khám phá các biểu tượng du lịch ở Mỹ
LGBT Travel USA My