A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 22 grudnia 2012

Sałatka ryżowa z sosem musztardowo- miodowym

Jak tam u Was po końcu świata? Dobrze się bawicie :D? Już myślałam,że ominie mnie sprzątanie przed Świętami, a tu taki pech... Ale z drugiej strony ominęłoby mnie też gotowanie, a to akurat dość przyjemna cześć Świąt ( nie mówiąc już o jedzeniu i prezentach ;)). Dziś mój pierwszy wolny dzień, więc świętowanie czas zacząć. Gotowanie i pieczenie zaczynam pełną parą dopiero jutro, więc dziś poczęstuję Was sałatką, którą zrobiłam dla Mamy i jej przyjaciółki na babskie spotkanie. Jest bardzo prosta w wykonaniu, ale dzięki sosikowi, spokojnie można ją postawić na wyższej półce ;)



Składniki:
2 woreczki brązowego ryżu
4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
4 łyżki groszku 
2 łyżki gotowanej marchewki w kostce
4 łyżki kukurydzy
2 kawałki papryki konserwowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
4 łyżeczki ketchupu
4-5 łyżeczek sztucznego miodu
4 łyżki ciepłej wody
bazylia 
oregano
pieprz
sól

Przepis:
Ryż gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Musztardę mieszamy z przecierem pomidorowym i ketchupem. Do mieszanki dodajemy 2 łyżki wody, sól, sos sojowy, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Ryż łączymy z warzywami i przyprawami, następnie polewamy go sosem i mieszamy. Miód zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody i mieszamy, tworząc miodowy syropik :) Gotową sałatkę zalewamy miodowym "sosem", mieszamy i odstawiamy na 30 min do lodówki, do przegryzienia.

3 komentarze:

  1. Też miałam nadzieję, że sprzątanie mnie ominie :c Porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny przepis <3

    http://emptytaste.blogspot.com <- zapraszam! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawił mnie ten przepis. Czeka w kolejce do wypróbowania, dzięki!

    OdpowiedzUsuń