A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 5 marca 2013

Frytki z selera dla dietujących

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Zaczęliście już walkę, ale ciągle brakuje Wam niezdrowych, kalorycznych przysmaków? Mam dla Was idealną propozycję :) Frytki w zdrowszej, niskokalorycznej wersji! Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia! Seler znany jest ze swoich właściwości odchudzających, szybko więc biegnijcie do sklepu i upieczcie sobie porcję tych cudeniek :)




Składniki:
1 seler
kilka kropel oliwy (można ją pominąć)
bazylia
oregano
curry
słodka papryka
sól 

Przepis:
Obieramy selera i kroimy go w słupki. Jeżeli lubicie we frytkach chrupiącą skórkę, skropcie selera odrobiną oliwy, jeżeli jednak chcecie zjeść wersję LIGHT do kwadratu, pomińcie ten fragment ;) Wrzucamy selera do miski, posypujemy dużą ilością przypraw i mieszamy, aby każda fryteczka ładnie się w nich obtoczyła. Tak przygotowanego selera odstawiamy na około godzinę, aby mógł się przegryźć. Wyjęte z lodówki frytki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok 25- 30 minut w 180 stopniach.

34 komentarze:

  1. Pamiętam jak kiedyś byłam na diecie Montignaca i próbowałam sobie zastąpić tymi frytkami takie zwykłe.. To były najgorsze frytki jakie w życiu jadłam ;) Kwestia gustu ale ja mam odruch zwracania na samą myśl o pieczonym albo smażonym selerze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za selerem ale od jakiegoś czasu zbieram się, żeby przygotować takie frytunie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja na pewno spróbuję tych fryteczek. Jadłam już wersję "kotletową" z patelni w panierce i były pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. :P dobra rzecz dla Panów ;P Seler wspomaga potencję :P Takich frytek nie jadłam ale myślę że spróbuje !

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam już pieczonej pietruszki, bardzo mi zasmakowała. Myślę, że nie długo zafunduję sobie taki zdrowy mix, w którym nie zabraknie tez selera;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam frytki z selera, są zdrowe, niskokaloryczne, a do tego smaczne. Polecam także frytki z marchwi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o taaaaaaaak!!! ^^ frytki z marchwi są NAJLEPSZE <3

      Usuń
    2. Polecam pieczone:marchew,pietruszkę,seler,ziemniaki.Marchew,pietruszkę i seler obrać,pokroić w ćwiartki około 1cm grube i długie około 4-5cm.Ziemniaki też obrać i pokroić w ćwiartki.Piec w około 180-220 stopni przez około 20-30 minut.Podawać z olejem kokosowym.Niebo w gębie :)

      Usuń
  7. Właśnie obawiam się czy to będzie smaczne, bo seler sam w sobie jest dla mnie zbyt taki charakterystyczny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upieczony seler łagodnieje w smaku i jak dla mnie jest fenomenalny, ale to zdecydowanie kwestia upodobań smakowych :) Robiłam je już 3 razy i za każdym razem byłam zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować, pieczonego selera jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam selera uuwieelbiaaam w każdej postaci. Ale najbardziej lubi ena surowo albo właśnie tak jak u Ciebie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały pomysł! jestem bardzo ciekawa ich smaku

    OdpowiedzUsuń
  12. musze spróbować:) jestem ciekawa ich smaku...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo mi sie podobają! a nie dietuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wer@Ka zrobiłam je dzisiaj. Są rewelacyjne. Bardzo mi smakowały i na pewno wkrótce zrobię je jeszcze raz. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo się cieszę, że Ci smakowały :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dziś robiłam, byłam nastawiona sceptycznie, wyobrażałam sobie jakąś ohydę a tymczasem: okazały się smaczne :) będę wracać do tego przepisu na pewno, dzięki. Aśka

      Usuń
  16. Bardzo smaczne są frytki z selera. Można je też przyrządzić tak samo jak frytki z ziemniaków, czyli usmażyć. Tylko wtedy już nie będą fit ;) W smaku bardzo przypominaja frytki z ziemniaków, tylko są ... słodsze.

    OdpowiedzUsuń
  17. wygladaja przecudownie!!!!!!!!!! <333

    OdpowiedzUsuń
  18. genialne! *.* koniecznie wypróbuję! :D a słyszałaś o chipsach z cukinii? Robi się je w podobny sposób, tylko trzeba pokroić warzywo w plasterki ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. muszę w końcu sprawdzić, jakiś czas temu to odkryłam ale jakoś nie miałam okazji :O

    OdpowiedzUsuń
  20. No cóż uwielbiam frytki czy czipsy i ze względu na przybywające krągłości ograniczyłam ich konsumpcję. Dlatego bardzo ciekawi mnie smak takich frytek

    OdpowiedzUsuń
  21. Własnie o taki przepis mi chodziło :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam seler i zawsze mam na stanie, więc jutro do obiadu będą te sympatyczne frytki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zaintrygowana Twoim przepisem właśnie pokroiłam selera, marynuje się i czeka na swoją premierę, już nie mogę się doczekać:):)

    OdpowiedzUsuń
  25. jadłam też marchewko-frytki z piekarnika. bez tłuszczu, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie przed chwilą zrobiłam frytki z selera. Podchodziłam do nich sceptycznie, bo wszyscy wiemy, że seler ma wyjątkowo silny aromat, który nie każdemu smakuje. Po upieczeniu okazał się bardzo smacznym warzywem. Wszyscy zajadaliśmy się tymi frytkami. Na pewno będę je często robić.

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie sobie zrobiłem frytki z selera i marchewki z bazylią, solą i oliwą. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ladnie sie prezentuja. na pewno sprobuje :)

    Zapraszam do mnie :

    http://sowkaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń