A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 11 lutego 2013

Baby carrots w królewskiej wersji

Ryż, ziemniaki i makaron zazwyczaj potrzebują partnera, aby stać się wspaniałym daniem. Nie możecie się zdecydować co do nich dodać? Baby carrots będą pasować do każdej "podstawy" i zawojują wasze serca. Marchew może i nie jest zbyt przebojowa, jednak przy odpowiednim podejściu będzie nie tylko zdrowym, ale i smacznym dodatkiem :) Weźcie do łapki marchewkę, miód, pomarańczę i pozwólcie się zaskoczyć :)




Składniki:
200 g mrożonej baby carrots
1 łyżeczka sztucznego miodu
sok z 1 małej pomarańczy
sól

Przepis:
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli i gotujemy aż do wrzenia. Dorzucamy marchew i gotujemy około 10 minut, sprawdzając co jakiś czas miękkość warzywa. W czasie gdy marchewka "wymięka" wyciskamy sok z pomarańczy (ja zrobiłam to za pomocą rąk), wlewamy go na patelnię, dodajemy łyżkę miodu i odrobinę soli. Gotową marchew odcedzamy, wrzucamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Ważne jest, aby często ją obracać, żeby cała obtoczyła się w naszym sosie :) Pod koniec smażenia (gdy większość sosu zniknie) doprawiamy marchew odrobiną soli i czekamy aż cały sosik zostanie wchłonięty :) Podajemy na ciepło w zestawieniu ze wszystkim, co tylko nam się wymarzy :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam male marcheweczki i musze wypróbować Twoj spsosób :))

    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytałam, że nawet sztuczny miód nie jest wegański - http://weganizm.blox.pl/2010/01/Zyjcie-bez-miodu-slodcy-weganie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co małe i można to jeść! Marcheweczki są na 1 miejscu potem..te małe piękne kukuryydzeeeee

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdaleno Smyk, miód sztuczny otrzymywany na drodze termicznej jest wegański. Uzyskuje się go poprzez rozkład cukrów złożonych (najczęściej z syropu ziemniaczanego) sacharozy lub izoglukozy na cukry proste w procesie podgrzewania w roztworze z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów. Następnie dodawane są barwniki, aromaty oraz esencje smakowe. Jako wytwór człowieka, w podstawowej postaci nie posiada właściwości leczniczych, zapachu oraz smaku. Magdaleno Smyk, owszem istnieją także tzw miody "sztuczne" (ziołomiody, miody sokowe i in.), a to dlatego, że pszczoły nie zbierają nektaru z roślin. Pobierając roztwór glukozy wytwarzają miód o innych smakach (np ziołowych) czy też kolorach (po dodaniu atramentu do roztworu). Rozróżniajmy zatem sztuczne miody od "sztucznych" miodów. Weganie, nie popadajcie w paranoję. :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Astramusie (tak się odmienia?) Dziękuję za wyjaśnienie, natknęłam się na taką informację i sama byłam ciekawa jak to tak na prawdę wygląda. ;>

    OdpowiedzUsuń