A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 19 sierpnia 2012

Konkurs lodowy - Roślinożerkowy :)

Z okazji przekroczenia magicznego progu 500 fanów, zapraszam Was na konkurs. Pewnie myślicie teraz : hmmmm... konkurs lodowy... Pewnie trzeba przygotować jakiś specjalny lodowy przepis. Ha ha! Zaskoczę Was. To nagroda, a nie sam konkurs, idealnie wpasowała się w otaczającą nas, upalną aurę. Oto i one, najprawdziwsze pucharki lodowe, które tak bardzo mnie zachwyciły, iż zakupiłam jeden zestaw dla siebie, a drugi dla Was :)



Musicie przyznać,że pucharki są śliczne! W skład konkursowego zestawu wchodzą dwie miseczki i dwie łyżeczki. Czas na zasady konkursu.

Aby wziąć udział w konkursie należy :

1. Polubić moją stronę na facebooku (jeżeli już ją lubicie, to ten punkt Was nie dotyczy :))
2. W komentarzu pod postem napiszcie co podalibyście w tych bajecznych pucharkach.

I to tyle. Proste, prawda? Jest tylko jedna, ważna zasada. Wszystkie zgłaszane przepisy/propozycje MUSZĄ BYĆ WEGAŃSKIE. Wygra najciekawsza i najbardziej intrygująca odpowiedź :) Na zgłoszenia czekam do 26 sierpnia, do godziny 20.00. Wyniki ogłoszę 27 sierpnia w godzinach wieczornych. Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły. Powodzenia :)!

24 komentarze:

  1. Wszystko zależy od tego, czy jest to początek, środek czy koniec lata. W pierwsze upalne dni podałabym lody ogórkowo-limonkowe, zachwycające pięknym jasnozielonym kolorem i orzeźwiającym smakiem (woda, cukier, ogórek, limonka). W przyjemne ciepłe wieczory delektowałabym się, na balkonie przy zapalonej świeczce, lodami kokosowo-czekoladowymi (mleko sojowe czekoladowe, mleko kokosowe, cukier trzcinowy, kakao, gorzka czekolada). U schyłku lata, kiedy półki na targach uginają się od pięknych sezonowych warzyw, podałabym lody pomidorowe (pomidory, woda, pieprz, sól, bazylia). A gdy wieczory staną się przyjemnie chłodne-jabłkowe (jabłka, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, kardamon). Cudowną właściwością lodów jest to, że można te piękne chwile zamrozić i sięgać do nich kiedy tylko ma się na to ochotę, bez względu na porę roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że najlepiej smakowałyby w nich lody o smaku waty cukrowej oraz żelkowe z żelkami :D kik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze lody według mnie to lody o smaku arbuzowo-rabarbrowym (mleko sojowe, arbuz ,rabarbar, cukier trzcinowy).Podane z sosem cytrynowym . Oczywiście do tego masa świeżych sezonowych owoców -jakich tylko dusza zapragnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja podałabym w nich genialny krem a avocado z czerwonym grejfrutem :D:D

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=105027256182008&set=a.104060886278645.8209.100000242019431&type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
  5. ja podalabym w nim sorbet owocowy z dodatkiem swiezutkiego mango i maracuji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hm... co można by podać w takich pucharkach?
    Sorbetową tęczę! Sorbet jagodowy, miętowo - limonkowy, marakujowy, wrbuzowy. Sorbety muszą być przejrzyste, by promyki letniego słońca leniwie skrzyły się w deserze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te przecudowne pucharki kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem, dlatego podałabym w nich pyszne lody czekoladowe z gorzkiej czekolady i mleka sojowego (mi zawsze lody czekoladowe przypominają najszczęśliwsze chwile w dzieciństwie) lub sorbet z arbuza (kawałek arbuza,odrobina wody i cukier trzcinowy), który kojarzy mi się z wakacjami :) Pozdrawiam Kajeczka
    PS Mam twój blog w ulubionych na facebooku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uuuu jakie cudne pojemniczki :)
    ja bym w nich podała wszelkiego rodzaju lody
    galaretki schłodzone
    i przepyszną sałatkę z arbuza i tofu
    a oto przepis:
    arbuz oczyszczony z pestek (na dużą porcję użyłam połowę ogromnego arbuza),
    tofu (użyłam połowę kostki – ok. 200 g),
    listki świeżej bazylii,
    świeżo mielony pieprz.

    Składniki na marynatę do tofu:

    1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
    łyżka octu jabłkowego,
    łyżka oliwy z pestek winogron.

    Tofu pokroić w drobną kostkę i pozostawić w marynacie na np. 20 min (im więcej czasu, to będzie jeszcze lepsze). Arbuza kroimy w kostkę i układamy warstwami przesypując zamamrynowanym tofu, pokrojoną bazylia i pieprzem.
    Sałatka ta jest orzeźwiająca i kolorowa i nadaje się do tych pojemniczków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe pucharki! Ależ mi się takie marzą! Do takich śliczności, musi być odpowiednia "wkładka". A jeśli odpowiednia, to oznacza, że odpowiednio przyprawiona :) proponuję sorbet z czarnej porzeczki, na wierzch polane winnym kisielem, a na samą górę bita śmietana... Oto przepisy na każdą warstwę:

    Sorbet porzeczkowy
    Składniki:
    - na każde 10 g konfitury porzeczkowej (może być dowolna) 1 kostka lodu (u mnie 170 g konfitury, a zatem 17 kostek lodu).

    Konfiturę i lód miksujemy na gładką masę (najlepiej blenderem z przystawką do kruszenia lodu). Przelewamy do foremek lub pojemnika, z którego później można będzie formować lodowe kulki. Wstawiamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Co jakiś czas zaglądamy, ewentualnie mieszamy, by nie zrobiły się lodowe grudki.

    Deser winny

    Składniki na ok. 20 pucharków o pojemności ok. 200 ml:
    - ok. 1 l czerwonego wina wytrawnego,
    - owoce mrożone: truskawki, śliwki, wiśnie bez pestek (po 1 garści),
    - 3 kisiele (żurawinowy, truskawkowy, wiśniowy),
    - cukier - ilość wg uznania,
    - przyprawa do deserów (u mnie w młynku: kardamon, cynamon, goździki, wanilia),
    - dodatkowo: bita śmietana, świeże truskawki, przyprawa (ze składników powyżej) lub lody waniliowe i truskawki.

    Wino wlewamy do średniego garnka, dodajemy mrożone owoce i cukier. Przyprawiamy do smaku (u mnie dość sporo) mieszanką przypraw do deserów. Tuż przed zagotowaniem dodajemy kisiele, mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy na chwilę, by przestygło, a następnie przelewamy do pucharków. Smacznego!!!

    Czyli jeszcze raz: na spód mała kulka sorbetu, polać winnym deserem, a na wierzch bita śmietana! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. fb- Magdalena Jezierska
    @ - madzia3991@interia.eu
    Podałabym w nich lody z kawałkami czekolady, miętą i kawałeczkami galaretki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmmm.
    Ciężko powiedzieć.
    KAŻDE wegańskie lody będą super smakować jedzone w takich pucharków!

    Ponieważ ostatnio mam wielką ochotę na zimowe smaki w letnim wydaniu, zjadłabym z nich aktualnie lody śliwkowo-pierniczkowe z prażonymi orzechami i roztopioną gorzką czekoladą. Lody zrobiłabym z dodatkiem śmietanki migdałowej dla lepszej konsystencji i aromatu. A do dekoracji- oczywiście świeża śliwka pokrojona w cząsteczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja to bym zrobiła ogromny deser lodowy . ; )

    Wrzuciła bym jakieś pyszne lody (zależy kto co lubi)Dajmy na to że ja lubię truskawkowe . ♥
    Lecę do biedronki (tylko ją mam haha xd) po duży,smaczny winogron też po kawałkach wrzucam . Biorę kakao i posypuje jako posypka . Bitej śmietany nigdy nie zabraknie ! Jest śmietankoholiczką ♥ Kręcę jej bardzo dużo !I deser prosty,łatwy i zrobione :]

    Lecz moja babcia robi pyszniejsze lody ; )
    Do lodów leje polewę truskawkową (nie kupną, po prostu robi z świeżych truskaweczek)
    I posypkę (nie wiem jaka,wiem że dobra)

    Natomiast dla dorosłych zamiast polewy truskawkowej (żależy kto co lubi)
    Leję troszeczkę czerwonego wina i wiśnie które nasączone są też winem . Jak to wszyscy mówią ' Babci lodów nigdy nie odmówisz '

    Można dać też posypkę którą dodaje się najczęściej w święta w grudniu do pierniczków .

    Do ozdoby dodajemy parasolki miniaturki .

    Czasai gdy robimy gofry a potem lody to wrzucamy wszystkie owoce które wcześniej używaliśmy do gofrów . Ja najbardziej lubię zielone jabłuszko ♥♥♥

    To na tyle pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja bym podała moją specjalność, którą ostatnio ciągle się zajadam: mix różnych smaków galaretek wegańskich (mniam!), do tego gałka lodów czekoladowych (na bazie śmietanki kokosowej, kakao i syropu), maaaaasy owoców (kiwi, winogrona, arbuz, melon, maliny, brzoskwinie, banany i nektarynki) a na koniec bita śmietana sojowa i kilka listków mięty! Pychota, nadaje się nawet na śniadanie (sprawdzone!).

    OdpowiedzUsuń
  14. przychodzą mi na myśl tylko dwie rzeczy:
    muss marchewkowo-gruszkowy z odrobiną mięty
    i
    wódka
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. podałabym sorbet malinowy na bazie rumu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. witam.. moja znajoma którą poznałam właśnie tutaj w sieci też jest weganka.. i ja idąc jej wzorem podałabym w tych pucharkach coś zdrowego...byłby to sorbet z dojrzałych malin z ogrodu babci mojego męża która mieszka nad morzem i którą teraz planujemy odwiedzić .. do tego kilka listków mięty i troszkę papryczki chili dla zaostrzenia smaku.. mój mężur uwielbia takie połączenia.. a wszystko to polałabym białą czekoladą... oj już mi ślinka cieknie...iii zjedlibyśmy to razem w rodzinnym gronie na tarasie starego domu babcinego. pozdrawiam .ps. to mój mail bo nie mam tutaj strony: daria_gj@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. W pucharkach podałabym moje vegańskie lody na bazie mleka sojowego, albo moją ostatnie odkrycie, vegański deser z brzoskwiniami i kruszonką z mąki razowej!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm, nie znam się na kuchni wegańskiej, ale znalazłam bardzo ciekawy przepis na:
    Wegańską galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowo-rabarbarowego i właśnie ją podałabym w tych cudnych pucharkach (zwłaszcza córkom mojej koleżanki).

    FB jako: Alicja Mw

    link do znalezionego przepisu:
    http://zwegowani.pl/weganska-galaretka-truskawkowa-na-bazie-soku-jablkowo-rabarbarowego

    Pozdrawiam.
    Alicja.

    OdpowiedzUsuń
  19. pucharki bajeczne, nawet ich nie pokaze synkowi bo bym musial juz szukac takich :/
    A co by w nich podala... trudne pytanie..
    Moze lody owocowe... Albo nie...
    Moze galaretki wielosmakowe... hmmm chyba nie..
    Wiem!... albo nie...
    Pyszny sorbet z musem gruszkowym, malinowym, bananowym....
    Albo lody wafelkowe z babelkiem szampana prosto z Paryza,
    A moze bita smietana z truskawkami..
    Nie.. nie moge....
    slina mi cieknie po brodzie takiego smaka sobie narobilam ze uciekac musze w las...
    Ale powroce tu do Was :))

    Lubie jako Ilona Poplawska

    OdpowiedzUsuń
  20. W tych cudnych pucharkach podałabym sorbet brzoskwiniowy :)

    Składniki:
    750 g dojrzałych brzoskwiń
    100 g cukru
    4 łyżki wody
    3 łyżki soku z cytryny


    Cukier z wodą podgrzać na gazie, aż do rozpuszczenia. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i zmiksować na gładkie pure. Dodać sok z cytryny i lekko ciepły syrop z cukru. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować. Sorbet przełożyć do opakowania i wstawić do zamrażalnika. Po 30 minutach sorbet wyciągnąć i przemieszać, aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórzyć kilkukrotnie. Smacznego!

    Na FB lubię jako Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz

    OdpowiedzUsuń
  21. W takich cudownych miseczkach podałabym serek waniliowy wymieszany z odrobiną miodu i wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i rodzynkami. Idealna kompozycja, za pomocą łyzeczki każdy sobie nakłada do miseczki delektuje się wspaniałym smakiem.
    agata.17ko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Co bym podała?
    Słońce bym podała:
    morele, brzoskwinie,
    cytryny, melony,
    pomarańcze, mandarynki,
    w kombinacji różnej
    by uśmiech zagościł na twarzy mej dziewczynki!

    Serce bym podała:
    truskawki, maliny,
    poziomki, jeżyny,
    wszystko by szczęśliwy
    był mąż mój jedyny!


    OdpowiedzUsuń
  23. Ja mam chyba trochę łatwiej, bo mam w sklepie całą masę lodów wegańskich. Moje ulubione to te na bazie mleka kokosowego, ostatnio kusi mnie smak Ginger Cookie Caramel. Ponieważ uwielbiam imbir w każdej postaci to lody posypałabym kawaleczkami krystalizowanego imbiru domowej produkcji (tu poproszę o pomoc Mamę!) i pokruszonymi kawałkami ciasteczek imbirowych (wegańskich z powójną dawką imbiru, z przepisu Joy the Baker) Dla wyjątkowych łakomczuchów (to ja!) porcję lodów poleję również syropem czekoladowym. Potem zaproszę całą rodzinę i spałaszujemy wszystko i w ten magiczny sposób zniknie pytanie "no to co Ty właściwie jesz?" :)))

    OdpowiedzUsuń