Składniki:
1 i 1/2-2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
1 średni ziemniak
1/2 białej części pora
1/2 dużej czerwonej papryki
1 mała cebula
pieprz
curry
garam masala
sól
Przepis:
Ziemniaka gotujemy do miękkości i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę i mleko wyrabiamy na ciasto naleśnikowe. Kroimy pora, cebulę i paprykę i wrzucamy wraz z ziemniakiem do blendera. Jeżeli trudno nam się rozdrabnia tak suche składniki, możemy dolać odrobinę wody (sprawdziłam, pomaga :P). Zmiksowane warzywa wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością curry i garam masali. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i wylewamy na nią małe placuszki ciasta (1/2 łyżki to jeden mały placuszek :)). Ważne, aby w miarę szybko przewracać naleśniki, bo z racji ich wielkości i dodatków wewnątrz, mają tendencję do przypalania się i zostawania w ścisłym związku z patelnią :D
strasznie fajne są wersje mini :-) i do tego jeszcze warzywne.. takich smaku nie znam.
OdpowiedzUsuńjuż mi się podoba, zrobię niedługo :D
OdpowiedzUsuńmini rządzi! :) fajne!
OdpowiedzUsuńWarzywne placuszki są super. Dostałam na święta boską patelnię, do której nic nie przywiera, więc robię takie maluchy dość często :).
OdpowiedzUsuńTo coś czego szukam na dzisiejszy obiad! :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńhãng máy bay eva
vé máy bay khứ hồi đi mỹ giá rẻ
korean air ho chi minh
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
đặt vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch