A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 12 stycznia 2012

Małe jest piękne czyli naleśniki warzywne w wersji mini :)

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam gdy potrawa ładnie wygląda. Nie zawsze da się to osiągnąć, często przepyszne smakołyki wyglądają szpetnie. Przy ostatniej obiadowej wenie (wreszcie miałam chwilę czasu) stwierdziłam,że naleśniki i ich wygląd już mi się trochę znudziły. Zrobiłam więc modyfikację w obu sferach i wyszło coś ślicznego i pysznego :)


Składniki:
1 i 1/2-2 szklanki mąki
1 szklanka mleka roślinnego
1 średni ziemniak
1/2 białej części pora
1/2 dużej czerwonej papryki
1 mała cebula
pieprz
curry
garam masala
sól


                                                            
Przepis:
Ziemniaka gotujemy do miękkości i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę i mleko wyrabiamy na ciasto naleśnikowe. Kroimy pora, cebulę i paprykę i wrzucamy wraz z ziemniakiem do blendera. Jeżeli trudno nam się rozdrabnia tak suche składniki, możemy dolać odrobinę wody (sprawdziłam, pomaga :P). Zmiksowane warzywa wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością curry i garam masali. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i wylewamy na nią małe placuszki ciasta (1/2 łyżki to jeden mały placuszek :)). Ważne, aby w miarę szybko przewracać naleśniki, bo z racji ich wielkości i dodatków wewnątrz, mają tendencję do przypalania się i zostawania w ścisłym związku z patelnią :D

5 komentarzy:

  1. strasznie fajne są wersje mini :-) i do tego jeszcze warzywne.. takich smaku nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. już mi się podoba, zrobię niedługo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Warzywne placuszki są super. Dostałam na święta boską patelnię, do której nic nie przywiera, więc robię takie maluchy dość często :).

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś czego szukam na dzisiejszy obiad! :D

    OdpowiedzUsuń