A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tarta cynamonowa z jabłkami i śliwkami + wyniki konkursu!

Zapewne czekacie w napięciu na wynik, dlatego od nich rozpocznę dzisiejszy post:) Ogłaszam, iż zwycięzcą  jest... Tadam, tadam! Kikimora ! Wybrałam tę propozycję, ponieważ idealnie wpasowała się w moje aktualne zachcianki smakowe, na co wskazuje również dzisiejszy przepis :) Dziękuję wszystkim za udział i wspaniałe inspiracje kulinarne! Kikimorę proszę o kontakt i podanie adresu do wysyłki.
Po tym miłym wstępie czas na jeszcze milszy przepis :) Tak jak już wspominałam smaki pierniczkowo- świąteczne uaktywniły się teraz w moim menu. Zawsze byłam fanką cynamonu, teraz jednak mój organizm wykazuje na niego szczególne zapotrzebowanie. Tarta została upieczona spontanicznie, jednak efekt okazał się nadzwyczaj zadowalający, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :)




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 średnie jabłka
3-4 śliwki
1 i 1/2 łyżki cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Przepis:
Tartownicę wykładamy ciastem francuskim. Resztę ciasta, która nam zostanie, kroimy na paski o grubości ok 1,5- 2 cm. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżką cukru waniliowego. Śliwki kroimy w paseczki i dodajemy do jabłek. Owoce przekładamy do formy, na koniec posypujemy je odrobiną cynamonu i cukru. Paski ciasta przyklejamy "na wodę" do brzegów spodu, tak aby utworzyły kratkę. Gotowe ciasto posypujemy cynamonem i resztą cukru. Pieczemy przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

6 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie smaków w tej Twojej tarcie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. AAAAA! Dzięki dzięki dzięki! :D
    Już do Ciebie piszę maila!
    I porywam kawałek tarty ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszna. :) Francuskie i jabłka świetnie się komponują.

    OdpowiedzUsuń