Składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
farsz:
1/2 kg pieczarek
3 średnie cebule
1 i 1/2 łyżki oleju
pieprz
sól
Przepis:
Mieszamy mleko z wodą i cukrem, następnie rozpuszczamy w nim drożdże. Roztwór odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy sól, roztwór z drożdży oraz olej. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, obsypujemy ją mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie, zabieramy się za przygotowywanie farszu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Pod koniec podsmażania dodajemy pieczarki oraz olej, przykrywamy patelnię i wszystko razem dusimy. Gdy pieczarki zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zostawiamy farsz do przestudzenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 11 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe placuszki (nie mogą być zbyt cienkie). Na każdy z placków nakładamy dużą ilość farszu ( nie żałujcie sobie ;)), zawijamy dwa brzegi ciasta do środka, kolejne dwa zawijamy pod spód i odwracamy gotową bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniami do dołu.
Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 50 stopni, następnie podkręcamy piekarnik do 190 stopni i zostawiamy bułeczki na około 20 minut :).
Nie martwcie się tym,że bułeczki wydają się twarde, po wyjęciu z piekarnika ciasto zmięknie :)
Do mąki dodajemy sól, roztwór z drożdży oraz olej. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, obsypujemy ją mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W czasie gdy ciasto rośnie, zabieramy się za przygotowywanie farszu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Pod koniec podsmażania dodajemy pieczarki oraz olej, przykrywamy patelnię i wszystko razem dusimy. Gdy pieczarki zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zostawiamy farsz do przestudzenia.
Gotowe ciasto dzielimy na 11 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągłe placuszki (nie mogą być zbyt cienkie). Na każdy z placków nakładamy dużą ilość farszu ( nie żałujcie sobie ;)), zawijamy dwa brzegi ciasta do środka, kolejne dwa zawijamy pod spód i odwracamy gotową bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniami do dołu.
Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 50 stopni, następnie podkręcamy piekarnik do 190 stopni i zostawiamy bułeczki na około 20 minut :).
Nie martwcie się tym,że bułeczki wydają się twarde, po wyjęciu z piekarnika ciasto zmięknie :)
Twój luby daje kciuk w górę !
OdpowiedzUsuńhmm... czyżby była to moja ulubiona piekarnia na Gwarnej obok wydziału historycznego?
OdpowiedzUsuńniee ;) ale uczelnia ta sama ;)
OdpowiedzUsuńale glodna sie zrobilam... nie potrzebnie zagladalam he he przepysznie wygladaja!!
OdpowiedzUsuńMmmmmm, pychota!
OdpowiedzUsuńosobiście za pieczarkami nie przepadam, ale rodzinka by się ucieszyła:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńeva airlines
đặt vé máy bay đi mỹ ở đâu
hãng korean air
cách mua vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada giá rẻ
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Kien Thuc Du Lich