A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 2 września 2012

Królewskie śniadanie z nutką lawendy

Czasami, gdy mam na to czas, lubię zaserwować sobie iście królewskie śniadanie. Sycące, aromatyczne, łączące świeżość i energiczność typową dla posiłku "startowego". Tym razem miałam ochotę na coś na ciepło, na coś, co rozgrzałoby mnie na resztę dnia. Jeżeli lubicie konkretne śniadania, dające energię na kilka godzin, ta propozycja jest właśnie dla Was :)



Składniki:
1 szklanka mleka sojowego
5- 6 łyżek płatków ryżowych
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 jabłko
1 garść płatków zbożowych
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta kakao

Przepis:
Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy do niego cukier, lawendę, wiórki kokosowe i płatki ryżowe. Gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczki, przyprawiamy cynamonem i prażymy na patelni do miękkości. Lekko przestudzony ryż przekładamy do miseczki, posypujemy płatkami zbożowymi, następnie nakładamy prażone jabłuszka i oprószamy wszystko odrobiną kakao. Wcinamy na ciepło słuchając relaksującej muzyki :)


8 komentarzy:

  1. Ta lawenda brzmi ciekawie, nigdy nie próbowałam jej jako przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Posłowie: zostałaś nominowana do blogowej zabawy, szczegóły tu: http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2012/09/placki-marchwiowo-bananowe-i-versatile.html :)
    Pucharki doszły, są prześliczne ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę na takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostałaś przeze mnie wyróżniona w Verstile Blogger. Szczegóły tu:http://kuchniajustyny.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger.html

    OdpowiedzUsuń