Składniki:
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
4 łyżki kukurydzy
50 ml czerwonego wina (najlepiej słodkiego)
6-7 liści świeżej bazylii
2-3 łyżeczki mięty
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka lubczyku
pieprz
sól
Przepis:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do "twardej miękkości" (już tłumaczę: ziemniaki muszą być jeszcze trochę twarde,aby podczas podsmażania się nie rozpadały). W tym czasie kroimy cebulę i "złocimy" ją na patelni.. Gotowe ziemniaki dokładamy do cebuli, doprawiamy i razem smażymy. Gdy zauważymy, że ziemniaki zaczynają się rumienić, wlewamy wino i smażymy aż do jego całkowitego wyparowania.
Musiały być pyszne, ja do obiadu miałam ziemniaczki w ziołach skropione oliwą z oliwek :)
OdpowiedzUsuńMam bardzo silny ślinotok ;D
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam takie ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńO! Kolejny przepis który mi odczaruje nudne ziemniaki. Ostatnio cały czas zajadałam się tylko pieczonymi :)
OdpowiedzUsuńhãng eva airline
OdpowiedzUsuńđại lý bán vé máy bay đi mỹ
đại lý vé máy bay korean air
vé máy bay từ tphcm đi mỹ
giá vé máy bay từ tphcm đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich