A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 16 września 2012

Ziemniaki skąpane w ziołach i winie

Wiem,że długo mnie nie było, nawet trochę mi za to wstyd. Tak jak zapowiadałam, wyjechałam na upragnione wakacje do Warszawy, ale o tym innym razem, w osobnej, relacyjnej notce :) Niestety po powrocie okazało się,że internet odmówił współpracy, co dodatkowo wydłużyło moja nieobecność. Walka z łączami nadal trwa, mam jednak nadzieję,że niedługo wszystko wróci do normy. Dziś mam dla Was przepis na PRZEPYSZNE ziemniaczki, które uwiodą każdego. Bałam się,że trochę przekombinowałam, jednak gdy spróbowałam pierwszej porcji "umarłam" i od razu poszłam po dokładkę ;) Lećcie więc do kuchni i wyczarujcie ziemniaczane pyszności!




Składniki:
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
4 łyżki kukurydzy
50 ml czerwonego wina (najlepiej słodkiego)
6-7 liści świeżej bazylii
2-3 łyżeczki mięty
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka lubczyku
pieprz
sól

Przepis:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i gotujemy do "twardej miękkości" (już tłumaczę: ziemniaki muszą być jeszcze trochę twarde,aby podczas podsmażania się nie rozpadały). W tym czasie kroimy cebulę i "złocimy" ją na patelni.. Gotowe ziemniaki dokładamy do cebuli, doprawiamy i razem smażymy. Gdy zauważymy, że ziemniaki zaczynają się rumienić, wlewamy wino i smażymy aż do jego całkowitego wyparowania.



4 komentarze:

  1. Musiały być pyszne, ja do obiadu miałam ziemniaczki w ziołach skropione oliwą z oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam bardzo silny ślinotok ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie. Uwielbiam takie ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Kolejny przepis który mi odczaruje nudne ziemniaki. Ostatnio cały czas zajadałam się tylko pieczonymi :)

    OdpowiedzUsuń