A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 2 listopada 2011

Pomysłowe kotleciki cieciorkowe

Na dworze coraz chłodniej,a nam coraz bardziej chce się jeść. Zaczynamy preferować ciepłe dania, strawne i sycące rośliny strączkowe, zupy i pełnoziarniste produkty. Mój organizm zaczął intensywnie domagać się buraków (obłęd trwa już prawie dwa tygodnie) , ziemniaków i kotlecików. Ponieważ dwa pierwsze przysmaki jadam w wersji klasycznej, podzielę się z Wami przepisem na kotleciki.

  Składniki:
1 puszka cieciorki
3 ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
garam masala
3 łyżki mąki
kurkuma
curry
pieprz
sól

 Przepis:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pół cebuli drobno siekamy, natomiast drugą połówkę ścieramy na najmniejszych oczach. Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Cieciorkę odsączamy i rozcieramy. Staramy się żeby połowa groszku była cała, a druga połowa była dokładnie roztarta. Ugotowane ziemniaki studzimy i rozcieramy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aż do powstania jednolitej masy.Masę doprawiamy, łyżką formujemy kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na małej ilości oleju.

10 komentarzy:

  1. Kotleciki ze strączków to coś, co bardzo lubię. Twoje na pewno również by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sposób na kotlety, w najbliższym czasie na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj kiedyś taki przepis był mi potrzebny
    na pewno wykorzystam go :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie dodaję ziemniaków. Za to dużo natki pietruszki i startego kuminu i cynamonu. reszta podobnie ( cebulka) , - masę wkładam do lodówki żeby stężała wtedy się łatwo lepi kotelciki ( jak jest ciepła to się rozłazi).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również nigdy nie dodawałam ziemniaków, ale to chyba bardzo dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wyglądają, uwielbiam cieciorkę w każdej postaci. Zwykle puźną jesienią preferencje smakowe przekręcają mi się w podobnym kierunku: pożądam dań ciepłych i sytych, więc przewiduję że wypróbuje ten przepis jak tylko pogoda się załamie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, właśnie się zastanawiałam co z cieciorką zrobić, aby rodzinie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepraszam, ale nie mam pojecia co to garam masala, mam pytanie - co to jest i jak coś to czym można ewentualnie zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
  9. Garam masala to indyjska mieszanka przypraw :) Nie jest niezbędna do zrobienia tych kotlecików, można ją zastąpić innymi ulubionymi przyprawami :) Ja zrobiłam wersję indyjską, stąd taki wybór :)

    OdpowiedzUsuń