Składniki:
4 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
pieprz
sól
Przepis:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni na łyżeczce oliwy. Ugotowane ziemniaki rozduszamy, dodajemy do niego zeszkloną cebulę i pokrojony szczypiorek. Masę doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy. Silikonową formę wysypujemy na dnie mąką (wzmacniamy w ten sposób spód, który z racji ciężkości ziemniaków może nie wytrzymać :)) i nakładamy masę, ubijając ją łyżeczka, tak aby postał gładki placek. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok 20 minut. Placek podajemy na ciepło, z odrobiną soli i pokrojonym szczypiorkiem.
fajnie :) zapiekanki ziemniaczane są najlepsze na zimę :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować ? Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńzostało mi w szafce kilka zapomnianych ziemniaków, które już zaczynają kiełkować, więc dziś robię :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis!
kapitalny przepis, ładnie wygląda, jak na placek z ziemniaków - jest wyjątkowo wykwintny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
czy forma inna niż silikonowa da radę? nie mam takiego wynalazku i zastanawiam się, czy da się to wyjąć z tortownicy tak, żeby nie zrobiła się z tego breja ;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się,że jeżeli użyjesz tortownicy z odczepianym bokiem, to spokojnie :) Życzę Ci idealnego placka :*
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez producenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.
OdpowiedzUsuńCo to znaczy ziemniaki rozduszamy? Gnieciemy? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie o to chodziło :)
OdpowiedzUsuńPlacków ziemniaczanych z patelni nigdy nie lubiłam, za kartoflakiem też nie przepadam ale Twój zapiekany placek jest pyszny! :D Właśnie go zrobiłam drugi raz, na pewno nie ostatni :) Tylko zamiast pieprzu dałam gałkę muszkatołową, pasuje mi jej smak do ziemniaków. :) Ponadto ja ten placek jem z ketchupem ;) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację, to takie proste danie a sama pewnie nigdy nie wpadłabym na to żeby coś takiego zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę,że placek Ci smakuje :) Zapraszam do wypróbowywania innych moich przepisów :)!
OdpowiedzUsuńJuż niejeden Twój przepis wypróbowałam i byłam bardzo zadowolona z efektów! To jest jeden z moich ulubionych wegańskich blogów. :D Tylko nie zawsze chce mi się pisać komentarze pod przepisami które wypróbuje, wybacz ;)
OdpowiedzUsuńvé máy bay eva airlines
may bay eva di my
hang may bay han quoc
đặt vé máy bay đi mỹ
săn vé máy bay giá rẻ đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thức Du Lịch