A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 9 listopada 2011

Zapiekany placek z ziemniaków

Dziś polecam Wam przepis na zupełnie inne podejście do znanych placków ziemniaczanych. Wychodząc właśnie od ich receptury postanowiłam poeksperymentować i wyszedł mi pięknie pachnący, rumiany placek z ziemniaków z chrupiącą skórką :) Może i Was zauroczy :)?

Składniki:
4 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
pieprz
sól

Przepis:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni na łyżeczce oliwy. Ugotowane ziemniaki rozduszamy, dodajemy do niego zeszkloną cebulę i pokrojony szczypiorek. Masę doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy. Silikonową formę wysypujemy na dnie mąką (wzmacniamy w ten sposób spód, który z racji ciężkości ziemniaków może nie wytrzymać :))  i nakładamy masę, ubijając ją łyżeczka, tak aby postał gładki placek. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok 20 minut. Placek podajemy na ciepło, z odrobiną soli i pokrojonym szczypiorkiem.

14 komentarzy:

  1. fajnie :) zapiekanki ziemniaczane są najlepsze na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę się poczęstować ? Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zostało mi w szafce kilka zapomnianych ziemniaków, które już zaczynają kiełkować, więc dziś robię :)
    dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. kapitalny przepis, ładnie wygląda, jak na placek z ziemniaków - jest wyjątkowo wykwintny.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. czy forma inna niż silikonowa da radę? nie mam takiego wynalazku i zastanawiam się, czy da się to wyjąć z tortownicy tak, żeby nie zrobiła się z tego breja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje mi się,że jeżeli użyjesz tortownicy z odczepianym bokiem, to spokojnie :) Życzę Ci idealnego placka :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez producenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.

    OdpowiedzUsuń
  8. Co to znaczy ziemniaki rozduszamy? Gnieciemy? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Placków ziemniaczanych z patelni nigdy nie lubiłam, za kartoflakiem też nie przepadam ale Twój zapiekany placek jest pyszny! :D Właśnie go zrobiłam drugi raz, na pewno nie ostatni :) Tylko zamiast pieprzu dałam gałkę muszkatołową, pasuje mi jej smak do ziemniaków. :) Ponadto ja ten placek jem z ketchupem ;) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację, to takie proste danie a sama pewnie nigdy nie wpadłabym na to żeby coś takiego zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie się cieszę,że placek Ci smakuje :) Zapraszam do wypróbowywania innych moich przepisów :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Już niejeden Twój przepis wypróbowałam i byłam bardzo zadowolona z efektów! To jest jeden z moich ulubionych wegańskich blogów. :D Tylko nie zawsze chce mi się pisać komentarze pod przepisami które wypróbuje, wybacz ;)

    OdpowiedzUsuń