Sernik pieczony:
- 125g herbatników wegańskich graham, połamanych,
- 4 łyżki roślinnej margaryny, roztopionej,
- 1/3 szklanki pokrojonych daktyli (bez pestek),
- 4 łyżki soku z cytryny,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 łyżki wody,
- 350 g twardego tofu,
- 2/3 szklanki soku jabłkowego,
- 1 banan rozgnieciony,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 mango wypestkowane i pokrojone.
1. Lekko wysmarować margaryną okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy 18cm.
2. W misce wymieszać razem pokruszone krakersy i rozpuszczoną margarynę. Ubić całość na dnie formy.
3. Do garnka wrzucić daktyle, skórkę i sok z cytryny oraz wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut a następnie rozgnieść widelcem.
4. Całość wrzucić do miksera lub robota kuchennego razem z tofu, sokiem jabłkowym, bananem i aromatem. Zmiksować na gęste i gładkie puree.
5. Wylać puree na krakersy.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30-40 minut, aż lekko się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia, następnie schłodzić dokładnie przed podaniem.
7. Pokrojone mango wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać jako sos razem z sernikiem.
WARIANT ---> zamiast twardego tofu, można użyć miękkiego, nadającego delikatniejszą konsystencję. Zastygnięcie zajmie 40-50 minut.
Przepraszam za brak zdjęć, jednak aparat odmówił posłuszeństwa. Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w konkursie i przesłanie świetnych przepisów! Laureatkę proszę o kontakt mailowy i podanie danych do wysyłki :) Wygrana niedługo przyfrunie do Ciebie pocztą :)!
oooooo
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Lucky me!
Gratuluję! :)
OdpowiedzUsuńsuperowy przepis! ile w nim wszystkiego! gratuluję :)
OdpowiedzUsuńGratuluję! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva airline
vé máy bay đi mỹ giá rẻ
phòng vé korean air tại tphcm
giá vé máy bay đi mỹ giá rẻ
đặt vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich