Musicie przyznać,że pucharki są śliczne! W skład konkursowego zestawu wchodzą dwie miseczki i dwie łyżeczki. Czas na zasady konkursu.
Aby wziąć udział w konkursie należy :
1. Polubić moją stronę na facebooku (jeżeli już ją lubicie, to ten punkt Was nie dotyczy :))
2. W komentarzu pod postem napiszcie co podalibyście w tych bajecznych pucharkach.
I to tyle. Proste, prawda? Jest tylko jedna, ważna zasada. Wszystkie zgłaszane przepisy/propozycje MUSZĄ BYĆ WEGAŃSKIE. Wygra najciekawsza i najbardziej intrygująca odpowiedź :) Na zgłoszenia czekam do 26 sierpnia, do godziny 20.00. Wyniki ogłoszę 27 sierpnia w godzinach wieczornych. Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły. Powodzenia :)!
Wszystko zależy od tego, czy jest to początek, środek czy koniec lata. W pierwsze upalne dni podałabym lody ogórkowo-limonkowe, zachwycające pięknym jasnozielonym kolorem i orzeźwiającym smakiem (woda, cukier, ogórek, limonka). W przyjemne ciepłe wieczory delektowałabym się, na balkonie przy zapalonej świeczce, lodami kokosowo-czekoladowymi (mleko sojowe czekoladowe, mleko kokosowe, cukier trzcinowy, kakao, gorzka czekolada). U schyłku lata, kiedy półki na targach uginają się od pięknych sezonowych warzyw, podałabym lody pomidorowe (pomidory, woda, pieprz, sól, bazylia). A gdy wieczory staną się przyjemnie chłodne-jabłkowe (jabłka, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, kardamon). Cudowną właściwością lodów jest to, że można te piękne chwile zamrozić i sięgać do nich kiedy tylko ma się na to ochotę, bez względu na porę roku!
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej smakowałyby w nich lody o smaku waty cukrowej oraz żelkowe z żelkami :D kik.
OdpowiedzUsuńNajlepsze lody według mnie to lody o smaku arbuzowo-rabarbrowym (mleko sojowe, arbuz ,rabarbar, cukier trzcinowy).Podane z sosem cytrynowym . Oczywiście do tego masa świeżych sezonowych owoców -jakich tylko dusza zapragnie.
OdpowiedzUsuńJa podałabym w nich genialny krem a avocado z czerwonym grejfrutem :D:D
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=105027256182008&set=a.104060886278645.8209.100000242019431&type=3&theater
ja podalabym w nim sorbet owocowy z dodatkiem swiezutkiego mango i maracuji:)
OdpowiedzUsuńHm... co można by podać w takich pucharkach?
OdpowiedzUsuńSorbetową tęczę! Sorbet jagodowy, miętowo - limonkowy, marakujowy, wrbuzowy. Sorbety muszą być przejrzyste, by promyki letniego słońca leniwie skrzyły się w deserze.
Te przecudowne pucharki kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem, dlatego podałabym w nich pyszne lody czekoladowe z gorzkiej czekolady i mleka sojowego (mi zawsze lody czekoladowe przypominają najszczęśliwsze chwile w dzieciństwie) lub sorbet z arbuza (kawałek arbuza,odrobina wody i cukier trzcinowy), który kojarzy mi się z wakacjami :) Pozdrawiam Kajeczka
OdpowiedzUsuńPS Mam twój blog w ulubionych na facebooku :)
uuuu jakie cudne pojemniczki :)
OdpowiedzUsuńja bym w nich podała wszelkiego rodzaju lody
galaretki schłodzone
i przepyszną sałatkę z arbuza i tofu
a oto przepis:
arbuz oczyszczony z pestek (na dużą porcję użyłam połowę ogromnego arbuza),
tofu (użyłam połowę kostki – ok. 200 g),
listki świeżej bazylii,
świeżo mielony pieprz.
Składniki na marynatę do tofu:
1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
łyżka octu jabłkowego,
łyżka oliwy z pestek winogron.
Tofu pokroić w drobną kostkę i pozostawić w marynacie na np. 20 min (im więcej czasu, to będzie jeszcze lepsze). Arbuza kroimy w kostkę i układamy warstwami przesypując zamamrynowanym tofu, pokrojoną bazylia i pieprzem.
Sałatka ta jest orzeźwiająca i kolorowa i nadaje się do tych pojemniczków.
i mam prosbę zdradz gdzie je kupiłaś
UsuńWspaniałe pucharki! Ależ mi się takie marzą! Do takich śliczności, musi być odpowiednia "wkładka". A jeśli odpowiednia, to oznacza, że odpowiednio przyprawiona :) proponuję sorbet z czarnej porzeczki, na wierzch polane winnym kisielem, a na samą górę bita śmietana... Oto przepisy na każdą warstwę:
OdpowiedzUsuńSorbet porzeczkowy
Składniki:
- na każde 10 g konfitury porzeczkowej (może być dowolna) 1 kostka lodu (u mnie 170 g konfitury, a zatem 17 kostek lodu).
Konfiturę i lód miksujemy na gładką masę (najlepiej blenderem z przystawką do kruszenia lodu). Przelewamy do foremek lub pojemnika, z którego później można będzie formować lodowe kulki. Wstawiamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Co jakiś czas zaglądamy, ewentualnie mieszamy, by nie zrobiły się lodowe grudki.
Deser winny
Składniki na ok. 20 pucharków o pojemności ok. 200 ml:
- ok. 1 l czerwonego wina wytrawnego,
- owoce mrożone: truskawki, śliwki, wiśnie bez pestek (po 1 garści),
- 3 kisiele (żurawinowy, truskawkowy, wiśniowy),
- cukier - ilość wg uznania,
- przyprawa do deserów (u mnie w młynku: kardamon, cynamon, goździki, wanilia),
- dodatkowo: bita śmietana, świeże truskawki, przyprawa (ze składników powyżej) lub lody waniliowe i truskawki.
Wino wlewamy do średniego garnka, dodajemy mrożone owoce i cukier. Przyprawiamy do smaku (u mnie dość sporo) mieszanką przypraw do deserów. Tuż przed zagotowaniem dodajemy kisiele, mieszamy. Kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki, zostawiamy na chwilę, by przestygło, a następnie przelewamy do pucharków. Smacznego!!!
Czyli jeszcze raz: na spód mała kulka sorbetu, polać winnym deserem, a na wierzch bita śmietana! Smacznego!
fb- Magdalena Jezierska
OdpowiedzUsuń@ - madzia3991@interia.eu
Podałabym w nich lody z kawałkami czekolady, miętą i kawałeczkami galaretki :)
Hmmm.
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć.
KAŻDE wegańskie lody będą super smakować jedzone w takich pucharków!
Ponieważ ostatnio mam wielką ochotę na zimowe smaki w letnim wydaniu, zjadłabym z nich aktualnie lody śliwkowo-pierniczkowe z prażonymi orzechami i roztopioną gorzką czekoladą. Lody zrobiłabym z dodatkiem śmietanki migdałowej dla lepszej konsystencji i aromatu. A do dekoracji- oczywiście świeża śliwka pokrojona w cząsteczki :)
Ja to bym zrobiła ogromny deser lodowy . ; )
OdpowiedzUsuńWrzuciła bym jakieś pyszne lody (zależy kto co lubi)Dajmy na to że ja lubię truskawkowe . ♥
Lecę do biedronki (tylko ją mam haha xd) po duży,smaczny winogron też po kawałkach wrzucam . Biorę kakao i posypuje jako posypka . Bitej śmietany nigdy nie zabraknie ! Jest śmietankoholiczką ♥ Kręcę jej bardzo dużo !I deser prosty,łatwy i zrobione :]
Lecz moja babcia robi pyszniejsze lody ; )
Do lodów leje polewę truskawkową (nie kupną, po prostu robi z świeżych truskaweczek)
I posypkę (nie wiem jaka,wiem że dobra)
Natomiast dla dorosłych zamiast polewy truskawkowej (żależy kto co lubi)
Leję troszeczkę czerwonego wina i wiśnie które nasączone są też winem . Jak to wszyscy mówią ' Babci lodów nigdy nie odmówisz '
Można dać też posypkę którą dodaje się najczęściej w święta w grudniu do pierniczków .
Do ozdoby dodajemy parasolki miniaturki .
Czasai gdy robimy gofry a potem lody to wrzucamy wszystkie owoce które wcześniej używaliśmy do gofrów . Ja najbardziej lubię zielone jabłuszko ♥♥♥
To na tyle pozdrawiam .
Ja bym podała moją specjalność, którą ostatnio ciągle się zajadam: mix różnych smaków galaretek wegańskich (mniam!), do tego gałka lodów czekoladowych (na bazie śmietanki kokosowej, kakao i syropu), maaaaasy owoców (kiwi, winogrona, arbuz, melon, maliny, brzoskwinie, banany i nektarynki) a na koniec bita śmietana sojowa i kilka listków mięty! Pychota, nadaje się nawet na śniadanie (sprawdzone!).
OdpowiedzUsuńprzychodzą mi na myśl tylko dwie rzeczy:
OdpowiedzUsuńmuss marchewkowo-gruszkowy z odrobiną mięty
i
wódka
;)
podałabym sorbet malinowy na bazie rumu :)
OdpowiedzUsuńwitam.. moja znajoma którą poznałam właśnie tutaj w sieci też jest weganka.. i ja idąc jej wzorem podałabym w tych pucharkach coś zdrowego...byłby to sorbet z dojrzałych malin z ogrodu babci mojego męża która mieszka nad morzem i którą teraz planujemy odwiedzić .. do tego kilka listków mięty i troszkę papryczki chili dla zaostrzenia smaku.. mój mężur uwielbia takie połączenia.. a wszystko to polałabym białą czekoladą... oj już mi ślinka cieknie...iii zjedlibyśmy to razem w rodzinnym gronie na tarasie starego domu babcinego. pozdrawiam .ps. to mój mail bo nie mam tutaj strony: daria_gj@wp.pl
OdpowiedzUsuńW pucharkach podałabym moje vegańskie lody na bazie mleka sojowego, albo moją ostatnie odkrycie, vegański deser z brzoskwiniami i kruszonką z mąki razowej!
OdpowiedzUsuńHmm, nie znam się na kuchni wegańskiej, ale znalazłam bardzo ciekawy przepis na:
OdpowiedzUsuńWegańską galaretkę truskawkową na bazie soku jabłkowo-rabarbarowego i właśnie ją podałabym w tych cudnych pucharkach (zwłaszcza córkom mojej koleżanki).
FB jako: Alicja Mw
link do znalezionego przepisu:
http://zwegowani.pl/weganska-galaretka-truskawkowa-na-bazie-soku-jablkowo-rabarbarowego
Pozdrawiam.
Alicja.
pucharki bajeczne, nawet ich nie pokaze synkowi bo bym musial juz szukac takich :/
OdpowiedzUsuńA co by w nich podala... trudne pytanie..
Moze lody owocowe... Albo nie...
Moze galaretki wielosmakowe... hmmm chyba nie..
Wiem!... albo nie...
Pyszny sorbet z musem gruszkowym, malinowym, bananowym....
Albo lody wafelkowe z babelkiem szampana prosto z Paryza,
A moze bita smietana z truskawkami..
Nie.. nie moge....
slina mi cieknie po brodzie takiego smaka sobie narobilam ze uciekac musze w las...
Ale powroce tu do Was :))
Lubie jako Ilona Poplawska
W tych cudnych pucharkach podałabym sorbet brzoskwiniowy :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
750 g dojrzałych brzoskwiń
100 g cukru
4 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny
Cukier z wodą podgrzać na gazie, aż do rozpuszczenia. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i zmiksować na gładkie pure. Dodać sok z cytryny i lekko ciepły syrop z cukru. Wszystko ponownie dokładnie zmiksować. Sorbet przełożyć do opakowania i wstawić do zamrażalnika. Po 30 minutach sorbet wyciągnąć i przemieszać, aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórzyć kilkukrotnie. Smacznego!
Na FB lubię jako Aleksandra Kocjan-Dziatłowicz
W takich cudownych miseczkach podałabym serek waniliowy wymieszany z odrobiną miodu i wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i rodzynkami. Idealna kompozycja, za pomocą łyzeczki każdy sobie nakłada do miseczki delektuje się wspaniałym smakiem.
OdpowiedzUsuńagata.17ko@wp.pl
Co bym podała?
OdpowiedzUsuńSłońce bym podała:
morele, brzoskwinie,
cytryny, melony,
pomarańcze, mandarynki,
w kombinacji różnej
by uśmiech zagościł na twarzy mej dziewczynki!
Serce bym podała:
truskawki, maliny,
poziomki, jeżyny,
wszystko by szczęśliwy
był mąż mój jedyny!
Ja mam chyba trochę łatwiej, bo mam w sklepie całą masę lodów wegańskich. Moje ulubione to te na bazie mleka kokosowego, ostatnio kusi mnie smak Ginger Cookie Caramel. Ponieważ uwielbiam imbir w każdej postaci to lody posypałabym kawaleczkami krystalizowanego imbiru domowej produkcji (tu poproszę o pomoc Mamę!) i pokruszonymi kawałkami ciasteczek imbirowych (wegańskich z powójną dawką imbiru, z przepisu Joy the Baker) Dla wyjątkowych łakomczuchów (to ja!) porcję lodów poleję również syropem czekoladowym. Potem zaproszę całą rodzinę i spałaszujemy wszystko i w ten magiczny sposób zniknie pytanie "no to co Ty właściwie jesz?" :)))
OdpowiedzUsuńđặt vé máy bay eva air
giá vé máy bay từ sài gòn đi mỹ
hãng máy bay korean air
vé máy bay giá rẻ đi mỹ khuyến mãi
vé máy bay đi canada giá rẻ
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch