A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 6 lipca 2013

Krem z cukinii

Słońce, upał, skwar i żar... ale jeść trzeba :) Co jeść w taki upał? Oprócz korzystania z dobrodziejstw sezonowych owoców, polecam Wam też sięganie po warzywa, od których uginają się stragany na miejskich rynkach. Kocham chrupać młode marcheweczki na surowo, ale dziś poświęcimy kilka i utopimy je w zupie ;) Zupa krem syci, ale ma jeszcze jeden, bardzo ważny plus. Genialnie smakuje w temperaturze pokojowej, co pozwala cieszyć się wartościowym posiłkiem, który dodatkowo nas nie "dogrzewa" :) Nigdy nie doceniałam cukinii w kuchni, niezbyt często po nią sięgałam, ale po zjedzeniu tej zupy, zmieniłam o niej zdanie :) Zachęceni? No to do dzieła :)



Składniki:
2 cukinie
2 młode marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek
1-2 kostki bulionowe (wegańskie)
100 ml białego wina
1/2 litra wody
curry
cynamon
sól
pieprz

Przepis:
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem i oliwą na  rozgrzanej patelni. Przygotowujemy bulion z 1/2 litra wody. Zawartość patelni (gdy cukinia będzie już prawie gotowa) wrzucamy do bulionu, dodajemy do niego drobno pokrojone marchewki i gotujemy przez ok 15 minut. Dolewamy wino, doprawiamy zupę solą, pieprzem, curry, cynamonem i tymiankiem, gotujemy przez 2 minuty. Czas na miksowanie :) Miksujemy tak długo, aż nasza zupa nie uzyska kremowej konsystencji. W razie konieczności doprawiamy do smaku i podgotowujemy krem przez 2-3 minut. Podajemy na ciepło lub w wersji wystudzonej :)

9 komentarzy:

  1. Ooo, wino musi genialnie podkręcać smak tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też ostatnio gustuję w kremach :) sama pychota i zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. kurde cukinie lubie bardzo,trzeba bedzie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm super:) wszystkie skladniki mam więc przepis wyprobuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo notuję sobie! ja cukinię kocham miłością bezwarunkową. mój hit- cukiniuszki :) polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia w każdej postaci jest pyszna:placuszki, zupka, z pomidorami i cebulką,a ostatnio grillowane krążki marynowane w ziołach.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, krem z cukinii również lubię i robię różnie: z mlekiem kokosowym, z porami bądź nie, z dużą ilością marchewek, bądź nie. :-) Najlepsza zupka chyba wychodzi z durzą ilością pieprzu, papryki, czosnku i sosu soj
    owego :-) Pozdrawiam, smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń