A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 6 lipca 2013

Krem z cukinii

Słońce, upał, skwar i żar... ale jeść trzeba :) Co jeść w taki upał? Oprócz korzystania z dobrodziejstw sezonowych owoców, polecam Wam też sięganie po warzywa, od których uginają się stragany na miejskich rynkach. Kocham chrupać młode marcheweczki na surowo, ale dziś poświęcimy kilka i utopimy je w zupie ;) Zupa krem syci, ale ma jeszcze jeden, bardzo ważny plus. Genialnie smakuje w temperaturze pokojowej, co pozwala cieszyć się wartościowym posiłkiem, który dodatkowo nas nie "dogrzewa" :) Nigdy nie doceniałam cukinii w kuchni, niezbyt często po nią sięgałam, ale po zjedzeniu tej zupy, zmieniłam o niej zdanie :) Zachęceni? No to do dzieła :)



Składniki:
2 cukinie
2 młode marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek
1-2 kostki bulionowe (wegańskie)
100 ml białego wina
1/2 litra wody
curry
cynamon
sól
pieprz

Przepis:
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę w piórka i podsmażamy wraz z posiekanym czosnkiem i oliwą na  rozgrzanej patelni. Przygotowujemy bulion z 1/2 litra wody. Zawartość patelni (gdy cukinia będzie już prawie gotowa) wrzucamy do bulionu, dodajemy do niego drobno pokrojone marchewki i gotujemy przez ok 15 minut. Dolewamy wino, doprawiamy zupę solą, pieprzem, curry, cynamonem i tymiankiem, gotujemy przez 2 minuty. Czas na miksowanie :) Miksujemy tak długo, aż nasza zupa nie uzyska kremowej konsystencji. W razie konieczności doprawiamy do smaku i podgotowujemy krem przez 2-3 minut. Podajemy na ciepło lub w wersji wystudzonej :)

14 komentarzy:

  1. Ooo, wino musi genialnie podkręcać smak tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też ostatnio gustuję w kremach :) sama pychota i zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  3. kurde cukinie lubie bardzo,trzeba bedzie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm super:) wszystkie skladniki mam więc przepis wyprobuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo notuję sobie! ja cukinię kocham miłością bezwarunkową. mój hit- cukiniuszki :) polecam spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia w każdej postaci jest pyszna:placuszki, zupka, z pomidorami i cebulką,a ostatnio grillowane krążki marynowane w ziołach.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, krem z cukinii również lubię i robię różnie: z mlekiem kokosowym, z porami bądź nie, z dużą ilością marchewek, bądź nie. :-) Najlepsza zupka chyba wychodzi z durzą ilością pieprzu, papryki, czosnku i sosu soj
    owego :-) Pozdrawiam, smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skąd bierzesz wegańskie wino?

    OdpowiedzUsuń
  9. New Orleans nổi tiếng với nền ẩm thực phong phú, nhưng điều đó kết hợp với thời tiết nóng ẩm có thể khiến bạn cảm thấy buồn nôn vé giá rẻ đi mỹ . Khi nói đến ăn uống và ăn vặt, hãy điều chỉnh bản thân.

    OdpowiedzUsuń