A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 4 czerwca 2011

Letnia tarta na 102 :)

Z ciepłości i warzywności ostatnich dni, powstają coraz to nowe, zaskakujące, letnie potrawy. W mojej kuchni roi się teraz od warzyw, owoców i ziół... I tak ma być! Właśnie na to czekałam :) Pierwszy przepis może nie z tych zaskakujących, ale idealny na gorące dni, albowiem wyśmienicie smakuje na zimno!


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g marchewki z groszkiem
200 g kukurydzy
1 średnia cebula
1 i 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry
100 g margaryny
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki (nawet odrobinę mniej:))
4 listki świeżej bazylii
5 listków świeżego tymianku
pieprz
oregano


Przepis:
Rozwijamy ciasto francuskie i wykładamy nim formę, tak aby brzegi ciasta wylewały się  na zewnątrz. Marchewkę z groszkiem i pokrojoną cebulą podsmażamy do miękkości na patelni. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy powoli mąkę (mieszając), następnie wlewamy mleko. Zestawiamy garnek z gazu, dodajemy do sosu pieprz i pastę curry. Smarujemy sosem ciasto znajdujące się w formie. Na sos nakładamy warzywa z patelni i dodajemy do nich kukurydzę. Wszystko to doprawiamy posiekaną bazylią,tymiankiem i oregano. Wystające brzegi ciasta zaginamy do środka tak, aby powstała zamknięta koperta. Tak gotową tartę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. Wersja zimna jest wskazana w upały :D

3 komentarze:

  1. Chrup,chrup,chrup...to odgłos zjadanej oczami twojej tarty...mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam w lodówce ciasto francuskie. Na pewno dziś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Zrobię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń