A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 21 czerwca 2011

Młoda kapusta trochę inaczej

Niedawno zostałam poczęstowana duszoną, młodą kapustą i powiem Wam, że bardzo mi smakowała. Od tamtego czasu miałam niecny plan, aby powtórzyć to danie. Z zaciekawieniem zaczęłam przeglądać przepisy i postanowiłam z nimi trochę pokombinować. Wyszło zupełnie inaczej niż na poczęstunku, ale śmiem twierdzić, że lepiej :D

Składniki:
1/2 białej, młodej kapusty
1 łyżka oliwy
2 średnie cebule
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kminek
ziele angielskie (ja dodałam 2 sztuki)
1 łyżka mąki
Przepis:
Kapustę myjemy i kroimy w drobne paseczki. Gotujemy ją , doprawioną zielem angielskim,w około pół litra wody do miękkości. W tym czasie kroimy cebulę i smażymy ją na patelni na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i zasmażamy. Z ugotowanej kapusty odlewamy połowę wody i ciągle gotując dodajemy zasmażoną cebulę. Przyprawiamy kapustę solą, pieprzem, kminek i dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko gotujemy około 8 minut i podajemy.

6 komentarzy:

  1. Gratuluję ;).
    Ja się chyba nie przemogę do kapusty młodej w tej postaci ^^;. Uraz z dzieciństwa...
    Ale na zdjęciu wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. młoda kapusta i młode ziemniaczki.. cudowny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest jedyny sposób na przygotowanie młodej kapusty jaki znam i jedyny jakiego się używa u mnie w domu :C

    Masz jakiś inny?

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za ten przepis! jest boski!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam młodą kapustkę! ale ja musze koniecznie z koperkiem, niewazne jakie inne jeszcze składniki się wrzuca;p

    OdpowiedzUsuń