Niedawno zostałam poczęstowana duszoną, młodą kapustą i powiem Wam, że bardzo mi smakowała. Od tamtego czasu miałam niecny plan, aby powtórzyć to danie. Z zaciekawieniem zaczęłam przeglądać przepisy i postanowiłam z nimi trochę pokombinować. Wyszło zupełnie inaczej niż na poczęstunku, ale śmiem twierdzić, że lepiej :D
Składniki:
1/2 białej, młodej kapusty
1 łyżka oliwy
2 średnie cebule
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
kminek
ziele angielskie (ja dodałam 2 sztuki)
1 łyżka mąki
Przepis:
Kapustę myjemy i kroimy w drobne paseczki. Gotujemy ją , doprawioną zielem angielskim,w około pół litra wody do miękkości. W tym czasie kroimy cebulę i smażymy ją na patelni na łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i zasmażamy. Z ugotowanej kapusty odlewamy połowę wody i ciągle gotując dodajemy zasmażoną cebulę. Przyprawiamy kapustę solą, pieprzem, kminek i dodajemy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Wszystko gotujemy około 8 minut i podajemy.
Gratuluję ;).
OdpowiedzUsuńJa się chyba nie przemogę do kapusty młodej w tej postaci ^^;. Uraz z dzieciństwa...
Ale na zdjęciu wygląda apetycznie :D
młoda kapusta i młode ziemniaczki.. cudowny obiad.
OdpowiedzUsuńTo jest jedyny sposób na przygotowanie młodej kapusty jaki znam i jedyny jakiego się używa u mnie w domu :C
OdpowiedzUsuńMasz jakiś inny?
dzięki za ten przepis! jest boski!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustkę! ale ja musze koniecznie z koperkiem, niewazne jakie inne jeszcze składniki się wrzuca;p
OdpowiedzUsuńđại lý vé eva air
đại lý vé máy bay đi mỹ
phòng vé korean air
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
giá vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Kien Thuc Du Lich