A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 25 czerwca 2011

Prażona cieciorka po indyjsku

Uwielbiam kuchnię indyjską... Wprost za nią szaleję! Cieciorka jest jej nieodzownym składnikiem. Na ostro,słono,słodko, ciepło,zimno... Jestem gotowa zjeść ją pod każdą postacią :D Swojego czasu zajadałam się chrupkami indyjskimi, w składzie których odnalazłam cieciorkę prażoną. Jak oni to zrobili? Zapewne inaczej niż ja, ale mimo iż moje wykonanie jest mniej chrupiące, zajadałam się nim ze smakiem.


Składniki:
puszka cieciorki
curry
tandoori masala
garam masala
pieprz
olej

Przepis:
Cieciorkę odcedzamy i odsączamy. Następnie rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cieciorkę i smażymy około 6-7 minut na dość dużym ogniu. Pod koniec smażenia (cieciorka musi się zarumienić) dolewamy ok 1 łyżki oleju. Mieszamy dokładnie,aby każde ziarenko było w nim "obtoczone" i posypujemy je ogromną ilością przypraw. Ponownie dokładnie mieszamy,aby każde ziarenko miało szansę "obtoczyć się" w przyprawach. Smażymy jeszcze ok 4 min i podajemy. Najlepiej poczekać aż cieciorka wystygnie, wtedy zdecydowanie lepiej smakuje :)

8 komentarzy:

  1. moja cieciorka zamiast na patelni ląduje w piekarniku, ile bym nie zrobiła - znika błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieciorka, to moje ulubione ziarno, ostatnio w przeciągu tygodnia zniknęły dwa opakowania po 400 gram...
    UWIELBIAM =3

    ~Ewa, u mnie też znika, podejrzewam UFO :<. To po prostu niemożliwe, żeby tak szybko znikało coś tak pysznego! ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak u poprzedniczek - taka zapiekana z przyprawami znika zamiast popcornu w ciągu 5 pierwszych minut filmu :) ale jaka smaczna za to!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa jestem smaku takiej cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowana Twoim przepisem zrobiłam dwie wersje :) Macie Kochani rację przepyszne !
    Ściskam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię taką cieciorkę. Robię sobie taką i zabieram do pracy. Nikt oprócz mnie jej nie lubi, więc spokojnie mogę pałaszować, bez stresu, że wszystko mi zjedzą ;-)

    OdpowiedzUsuń