A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ryż po indyjsku

Tadaaaaam! Wielki powrót :) Odzyskałam neta i wracam na łono bloga. Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje, więc znowu będzie krótka przerwa w dostawie, ale mam nadzieję,że mi to wszystko wybaczycie :) Dziś kolejny przepis z mojego maratonu Bollywood. Ryż na słodko-ostro o niezapomnianym smaku. Idealny jako przekąska,ale i jako danie główne!

Składniki:
200g brązowego ryżu
2  i 1/2 szklanki wody (opcjonalni do ryżu :))
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki wegańskiej margaryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
4 goździki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Przepis:
Ryż myjemy,przepłukujemy i osuszamy. Zagotowujemy wodę z solą. W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej) i wrzucamy do niego przyprawy. Po chwili wrzucamy do garnka ryż i mieszamy. Gdy ryż będzie już trochę podpieczony, dolewamy gotującą się wodę. Gotujemy ok 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił :)! Jeżeli ryż po "wypiciu" wody nadal wydaje nam się niedogotowany, można dolać odrobinę wody i znów go podgotować :) Do gotowego ryżu dodajemy margarynę, delikatnie mieszamy i podajemy na ciepło :)

4 komentarze:

  1. Świetny przepis!
    Ja dopiero od niedawna zaczęłam się interesować tematami weganizmu, wegetarianizmu, ochrony środowiska, itp. Chwilowo jestem na etapie bycia jaroszką (w moim przypadku postęp musi być stopniowy, rewolucje nie zdają egzaminu).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o, podoba mi się!
    taki aromatyczny, że hej!
    lubię wyraziste dania.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja po zdjęciu myślałam, że to jakaś granola ;)

    OdpowiedzUsuń