Chutney z mango
Składniki:
1 duże, dojrzałe mango
2 łyżeczki posiekanych liści mięty
duża szczypta imbiru
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Przepis:
Mango obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Wszystkie składniki miksujemy razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy chutney wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby składniki się "przegryzły".
Chutney z bakłażana
Składniki:
1 duży, dojrzały bakłażan
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
szczypta imbiru
sól
pieprz
Przepis:
Bakłażana myjemy i osuszamy. Widelcem nakłuwamy skórkę i wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na ok 30 minut. Jeszcze ciepłego bakłażana rozkrajmy i łyżeczką wyciągamy miąższ. Dodajemy olej, pokrojoną cebulę, sok z cytryny, rozduszony czosnek oraz przyprawy i miksujemy wszystko aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy chutney wkładamy do lodówki w celu schłodzenia i "przegryzienia" :)
No właśnie, no własnie. Czy na opakowaniu Twoich przypraw typu curry w proszku, mielone kuminy czy kolendry, garam masale i inne... też ostrzegają żeby nie podawać ich na surowo tylko wczesniej poddać przynajmniej kilkuminutowej obróbce termalnej? I just wonder...
OdpowiedzUsuńBollywoodzki Maraton? Czad :)
OdpowiedzUsuńwow o tych przyprawach nigdy nie słyszałam że nie można ich jeść na "surowo" - może to tylko chodzi o wydobycie ich smaku przez prażenie? dziwne :)
Mmmm fajne letnie danie. Jako wegetariańska świeżynka poszukiwałam właśnie takiego miejsca, pełnego smakowiości które przekonają mnie że z niczego nie rezygnuję, cieszę się że tu trafiłam. Poobserwuję :)
OdpowiedzUsuńMaratonu bollywoodzkiego co prawda bym nie zdzierżyła, ale chutneye na plus, za zrobienie takiego z mango zbieram się już od dłuższego czasu. Poza tym postem o zupie-kremie z marchwi narobiłaś mi apetytu, z dodatkiem soku pomarańczowego i większej ilości przypraw robi bardzo dobrą robotę, zresztą całość przepisu wrzuciłam na swojego bloga, jakby co ;) pzdr!
OdpowiedzUsuńTo nie są chutney'e, tylko jakieś musy albo zupy-krem albo przeciery. Proszę sprawdź jak wygląda chutney (choćby w google graphics) i spróbuj w jakiejś indyjskiej restaruacji jak smakuje. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńOla
eva air ticket
mua vé máy bay đi mỹ giá rẻ
hang khong korean air
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu tiền
Vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich