A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 9 października 2012

Smażona brukselka z nutą wina i musztardy

Od dziecka nie znosiłam brukselki. Kojarzyła mi się z taką bezsmakową "paćką", pływającą w przedszkolnej zupie.  Pamiętacie ten charakterystyczny zapach, który unosił się z takiej zupy? Bleeee... Skąd więc na moim talerzu brukselka? Mam silne postanowienie poszerzenia listy produktów, które wykorzystuję w kuchni. Jak każdy zaczęłam popadać w schematy żywieniowe, nieświadomie zmniejszać różnorodność jedzonych produktów. BASTA! Misja ODCZAROWYWANIE i POZNAWANIE ruszyła pełną parą, a na pierwszy ogień poszła znienawidzona brukselka :) Jestem z siebie dumna, bo już przy pierwszej próbie udało mi się zmienić nastawienie do tego warzywa i dzięki temu mogę uznać brukselką, za oficjalnie odczarowaną - odpicowaną ;)




Składniki:
0,5 kg brukselki
1 duża cebula
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
4 czubate łyżeczki musztardy
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
sól

Przepis:
Brukselkę myjemy, obieramy i cienko kroimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z brukselką wrzucamy na patelnię. Dolewamy wody i smażymy pod przykryciem ok 4-5 minut (co jakiś czas mieszając). Następnie dodajemy wino i znów smażymy pod przykryciem ok 4 minut. Ściągamy pokrywkę i odparowujemy "sos" przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania prawie suchej patelni. Następnie doprawiamy brukselkę musztardą, sosem sojowym, solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie do lekkiego zarumienienia. Gotowa brukselka powinna być lekko chrupiąca :)

6 komentarzy:

  1. dawnooo już nie jadłam brukselki, narobiłaś mi smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam zawsze uwielbiałam brukselkę w zupie :) Ale taka z pewnością jest jeszcze lepsza ^^
    Ja zrobiłam podobnie- odczarowałam sobie groch, który dotąd kojarzył mi się z obrzydliwie śmierdzącą grochówką. Teraz już wiem, że to nie groch mnie w tej zupie odrzucał, tylko wędzone martwe zwierzę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, proste i z pewnością pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. odczarowanie brukselki, ale świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2012/10/lody-sliwkowo-pierniczkowe-dla.html

    Zapraszam na lody :)

    OdpowiedzUsuń