Pisałam Wam już wcześniej, że w tym roku słoiki śnią mi się po nocach ;) Spiżarka cała w słoiczkach, wypełnionych po brzegi smakołykami w różnych kolorach. Ojjjjj tak... Mimo, iż aktualnie czas jest mi wydzielany na kartki, znalazłam wreszcie chwilę na zapełnienie, czekających na odrobinę ciepła, słoiczków. Oczywiście, jak to ja, jak już się zabrałam do pracy, to wyczarowałam cały gar ( nie garnek, a GAR) dżemu ;) Całe szczęście, że wyszedł przepyszny, inaczej skazana byłabym na samodzielne wszamanie 7 słoików. Jeżeli macie trochę czasu i chcecie stworzyć proste, ale smakowite smarowidło bułkowo- chlebowe, to łapcie kartki, spisujcie przepis i lećcie do kuchni!
Składniki:
4 duże pigwy
5 dużych jabłek
3/4 szklanki cukru
łyżka cynamonu
4 szklanki wody
Przepis:
Pigwę obieramy, dokładnie wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej pigwę i gotujemy do miękkości (bez przykrycia). Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, następnie trzy z nich kroimy w dość drobną kostkę, a dwa pozostałe w większą. Gdy pigwa będzie już miękka, wyciągamy ją z wody i rozgniatamy widelcem. W tym czasie do pozostałej w garnku wody wrzucamy pierwszą część jabłek, tych drobniej pokrojonych. Gdy zauważymy, że już trochę zmiękły, dorzucamy rozgniecioną pigwę. Wszystko razem gotujemy około 5 minut. Następnie wsypujemy cukier, cynamon i dorzucamy resztę jabłek. Gotujemy około 7-8 minut. Wyparzamy słoiki ( u mnie było ich 7, ale różnej wielkości ;)), nakładamy do nich wrzący dżem, zamykamy, odwracamy (stawiamy na weczkach) i zostawiamy do wystygnięcia.
Jak mi sie marzy spróbowanie takiego dżemu! Dziś byłam na targu z myślą o kupieniu pigw, ale niestety cena była zbyt wysoka jak na moją kieszeń i znów musiałam obejść się smakiem.
OdpowiedzUsuńZgadzam się - to idealny duet! Śliczne zdjęcia i pysznie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
proponuję sama pigwę z cynamonem, koniakiem i goździkami - ma bardziej egzotyczny smak i nadaje sie tez do ostrych serów szynki włoskiej, kaczki ... ach .. bo ja jem mięso .. mniam
OdpowiedzUsuńSmacznego Anonimowy/a :)
OdpowiedzUsuńSerio, z takiej ilości wyszedł gar dżemu? :-) Wygląda super, mam pigwowca, może z niego zrobię ;-)
OdpowiedzUsuńZimą uwielbiam przetwory jabłek, mają znakomity smak
OdpowiedzUsuńJa dodaje jeszcze imbir w korzeniu ,otarta skorke z cytryny ,sok z cytryny,5 gozdzikow ,cynamon na 2,5 kg owocu ( jablka +pigwa )i+ maly cukier wanilowy ,na koniec sprobuje dac pare kropli Amaretto
OdpowiedzUsuńeva airline vietnam
mua ve may bay eva di my
hãng máy bay hàn quốc
vé máy bay đi mỹ giá rẻ nhất
giá vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich
Vé máy bay đi Mỹ giá bao nhiêu tiền
OdpowiedzUsuńHÃNG HÀNG KHÔNG JETSTAR
Du lịch khám phá vườn thú Bronx New York Mỹ
4 cẩm nang du lịch động vật hoang dã USA Hoa Kỳ
Vườn thực vật và thưởng thức không khí âm nhạc tại Columbus – Ohio
Điểm du lịch và nghĩ dưỡng thượng hạng USA Hoa Kỳ
Các địa điểm di sản thế giới đẹp nhất ở Hoa Kỳ
Festival Guide USA Hoa Kỳ âm nhạc cổ điển đáp ứng phong cảnh sử thi
Khám phá thành phố không bao giờ bị lãng quên - New York
Đi chợ trời trên đất USA Mỹ