A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 1 marca 2013

Krem z pora

Zupa, która swoją prostotą oszałamia, a smakiem powala na kolana. Zapewne już ją jedliście, ale mimo to warto o niej przypomnieć :) Popularnością nigdy nie zdominuje pomidorówki czy rosołu (oczywiście wegańskiego ;)) , jednak smakiem z łatwością je pokona. Rozpocznijmy więc porową rewolucję na talerzu ! 



Składniki:
5 porów
3 spore ziemniaki
1 duża cebula
kilka kropel oleju
1,5 litra wody
2 wegańskie kostki rosołowe
3 łyżki mleka sojowego
natka pietruszki
pieprz
sól

Przepis:
Pora kroimy w talarki, a cebulę i ziemniaki w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię ( skropioną olejem) i smażymy aż do zrumienienia. Wodę zagotowujemy, wrzucamy do niej kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą. Do wywaru wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości - około 20-25 minut. Pod koniec gotowania miksujemy zupę, dodajemy mleko i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Serwujemy posypaną natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Ja nigdy nie jadłam porowej. A czy da się ją zrobić bez ziemniaków, czy musi być jakiś wypełniacz? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne, że da się bez, ale dzięki nim jest bardziej kremowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łoo! czad!
    pojutrze wracam do domu i robię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pora w każdej postaci, podobnie jak zupy krem, ale jeszcze nigdy nie połączyłam obu miłości. Na pewno skorzystam z Twojego przepisy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaję jeszcze koperek, porowa jest wyborna, niebo w gębie! Pozdrawiam. A. M. http://radostnakreativita.blogspot.cz/2013/03/krem-porowo-koperkowy.html :-)

    OdpowiedzUsuń