Składniki:
200 ml mleka sojowego
200 ml oleju
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przepis:
Mieszamy mleko, musztardę, posiekany czosnek i sok z cytryny. Do masy powoli dolewamy olej (cienką stróżką). Miksujemy na pełnych obrotach. Powoli zwalniamy i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Sojonez może nam się wydawać zbyt rzadki, jednak po odstaniu w lodówce (ok godziny) nabierze właściwej konsystencji :)
A teraz uruchomcie swoją wyobraźnię i na milion sposobów wykorzystajcie sojonez ^^!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietne i dużo tańsze niż kupowanie gotowego sojonezu (malusieńki słoiczek kosztuje ponad 5 zł)!
OdpowiedzUsuńNa pewno prędzej czy później wypróbuję :D
I łączę się w bólu, też cierpię przez sesję... Trzymam kciuki!
A, ciasto z poprzedniego wpisu wyszło wyśmienicie :D
Jestem totalnie uzależniona od sojonezy, pakuję go dosłownie do każdego dania na słono :P
OdpowiedzUsuńsojonez domowy mistrz. kiedys wyliczylam, ze przygotowanie litra takiego sojonezu kosztuje 5 zl, jesli zaopatrzymy sie w najtansze skladniki.
OdpowiedzUsuńA wychodzi ci rzadki, bo i za duzo mleka (tylko 100 ml uzyj), do tego 250 oleju i 3 lyzki soku z cytrny (olej i cytryna emulguja i one wlasciwie robia cala robote jesli chodzi o gestosc ).
Kiedys przerabialam kilka roznych przepisow na majonezy i ten wychodzi najlepiej :)
Dzięki wielkie za wskazówki :)! Następnym razem go "zagęszczę" :)Soku z cytryny były dwie łyżki, kopnełam się przy pisaniu :) I przyznaję Wam rację... Tanie i pyszne ^^
OdpowiedzUsuńa mleko musi być takie jak to alpro "bez niczego" czy takie w stylu biedronkowym posłodzone tez przejdzie? tańsze o ponad połowę... bardziej mnie interesuje zrobienie sosu czosnkowego wegańskiego niż majonezu, którego nie używam, za to sos czosnkowy plus talarki ziemniaczane albo ziemniaki zapiekane w piekarniku ^^ om nom nom. jogurt bałkański by przestał dla mnie istnieć co stanowiłoby kok milowy w stronę zweganizowania mojego menu...
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyobraziłam sobie 10 milinów zastosowań i dla takiego rzadszego i gęstego domowego sojmajonezu :) super :)
OdpowiedzUsuńZagubiony omułek: niesłodzone - najlepiej zrobić mleko w domu wtedy jest tańsze i bez dodatków (chociaż pracochłonne ale z migdałowym znacznie mniej pracy)
Sojonez znakomity! Wreszcie wyszedł mi o odpowiedniej konsystencji. Dzięki za podpowiedzi:)
OdpowiedzUsuńPrzyda mi się do sałatki na jutro do pracy.
hãng vé máy bay eva
vé máy bay đi mỹ là bao nhiêu
mua ve may bay hang korean air
đại lý bán vé máy bay đi mỹ
vé máy bay đi canada tháng nào rẻ nhất
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich