A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

sobota, 2 lipca 2011

Chrupiące cebularze

Zacznę od przeprosin za niezbyt częste wpisy... Skończyłam sesję, ale zaczęłam chodzić do pracy, stąd też kolejny brak czasu... Staram się jak mogę i mam nadzieję,że to docenicie :) Dziś przepis na chrupkie cebularze zainspirowany cebularzami pochłanianymi przeze mnie w wieku gimnazjalno-licealnym :) Niestety tamta wersja aż ociekała tłuszczem... Stąd też wprowadziłam innowację :D

Składniki:
3 duże cebule
gotowe ciasto francuskie
rozmaryn
zioła prowansalskie
łyżka margaryny wegańskiej

Przepis:
Za pomocą szklanki wycinamy krążki z ciasta francuskiego. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na margarynie i przyprawiamy. Na każdy krążek z ciasta nakładamy łyżkę farszu. Tak gotowe cebularze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy po przestudzeniu :)!

Jak tam wasze plany na wakacje? A może jesteście z Poznania :D? Przez cały lipiec jestem zdecydowanie chętna na wszelakie wegańskie i wegetariańskie formy spędzania czasu, poszukuję więc kompanów :) Dajcie znać i może gdzieś się roślinożernie wybierzemy :D ?

13 komentarzy:

  1. To wpadnij w wakacje do Wrocławia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robiłam na drożdżowym ale francuskie przyśpiesza całą procedurę, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, aby zrobić cebularze na cieście francuskim. Chętnie kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cebularzami w wersji francuskiej jeszcze się nie spotkałam ;-) Ale są ekspresowe i muszą być smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez jestem chetna na jakies weganskie spotkania, ale inna strona Polski zupelnie :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej wersji nie znałam, ale chętnię spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie by było zrobić piknik wegański ;). W Warszawie też można by wyjść z jakąś inicjatywą :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O, a ja zawsze na drożdżowym robię, francuskie jakieś niby zbyt wykwintne mi się do cebularzy wyadawało, wolę robić z niego kiesoznki ze szpinakiem pieczarkami i porem, ale w sumie... czemu nie :D spróbuję, a co!

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że myślimy o tym samym: http://ciekawesniadanie.blogspot.com/2011/07/spotkanie-wege-blogerow.html

    Mam nadzieję, że się zjawisz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydaje mi sie, ze ciasto francuskie zawiera maslo i jajka...

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety chyba pani weganka, która wymyśliła ten prepis zapomniała że gotowe cisto francuskie to nic innego jak ciasto z duuużą ilością masła (nie wiem jak z jajkami), lecz można samemu zrobić ciasto francuskie zamieniając masło na inny składnik. Niestety nie da się go nigdzie kupić,
    podrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejny raz podkreślam, że istnieje możliwość zakupienia w Polsce wegańskiego ciasta francuskiego, tylko trzeba się trochę postarać i poczytać etykiety :) przepis, jak każdy inny na tej stronie jest wegański :) dziękuję za uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń