A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 1 grudnia 2010

Urodzinowy, Lidkowy tort zimowo-kawowy :)

Moja Kochana Lidka miała wczoraj urodzinki, tak więc w ramach dodatkowego prezentu, otrzymała ode mnie tort ^^ Dodam,że był to pierwszy tort jaki w życiu robiłam i do tego od razu wegański :P Miałam czarne wizje, że wszyscy się potrują, ale jakoś do dziś wszyscy goście żyją ^^
Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka roślinnego
1łyżka aromatu waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
krem:
3 paczki budyniu cappucino
7 szklanek mleka roslinnego
6 łyżek cukru
1 kostka wegańskiej margaryny
3 łyżki kawy Inka
2 łyżki cynamonu
zdobienie:
200g migdałów w płatkach
1 garść rodzynek
                                                         Przepis:
Mieszamy suche składniki i osobno mokre. Do miski z suchym powoli dodajemy mokre i miksujemy na gładka masę. Gotowe ciasto przelewamy do dużej tortownicy i pieczemy 45 min w 180 stopniach. Z kremem jest trochę więcej zabawy :P 4 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, w reszcie natomiast rozprowadzamy budyń z cukrem, Inką i cynamonem.  Do wrzącego mleka (oczywiście zestawionego już z gazu ^^) dodajemy powoli budyniowy roztwór. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnym krokiem jest starcie zimnej, twardej margaryny do budyniu. Mieszamy i krem gotowy ! Przestudzone ciasto rozkrawamy na pół i smarujemy od środka kremem. Po ponownym złożeniu ciasta nakładamy krem na wierzch tortu i pozwalamy naszej wyobraźni szaleć ^^ Ja udekorowałam moje dzieło literką L, ale to ze względu na dedykację :) Obok przedstawiam Wam szczęśliwą "urodzinową panienkę" ^^ 


P.S. Ja do przepisu dodałam jeszcze trufle, ale napisze o tym innym razem :)

5 komentarzy:

  1. Fajny :) Też piekłam tort póki co raz i od razu wegański. Bałam sie, że niejadalny będzie, ale wyszedł dobry :) Teraz już myślę nad wegańskimi ciastami na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś mam pietra przed wypiekami... Że wyjdą gnioty. Mam nadzieję się przekonać w niedzielę, że słodkie wegańskie tez może być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anna, jest bardzo dobre :) nawet nie sni Ci sie, jakich rzeczy sprobujesz :)

    a torcik elegancki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik wygląda smakowicie . Napisz mi proszę jakiej margaryny używasz?
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń