Składniki:
ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka roślinnego
1łyżka aromatu waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
krem:
3 paczki budyniu cappucino
7 szklanek mleka roslinnego
6 łyżek cukru
1 kostka wegańskiej margaryny
3 łyżki kawy Inka
2 łyżki cynamonu
zdobienie:
200g migdałów w płatkach
1 garść rodzynek
Przepis:
Mieszamy suche składniki i osobno mokre. Do miski z suchym powoli dodajemy mokre i miksujemy na gładka masę. Gotowe ciasto przelewamy do dużej tortownicy i pieczemy 45 min w 180 stopniach. Z kremem jest trochę więcej zabawy :P 4 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, w reszcie natomiast rozprowadzamy budyń z cukrem, Inką i cynamonem. Do wrzącego mleka (oczywiście zestawionego już z gazu ^^) dodajemy powoli budyniowy roztwór. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnym krokiem jest starcie zimnej, twardej margaryny do budyniu. Mieszamy i krem gotowy ! Przestudzone ciasto rozkrawamy na pół i smarujemy od środka kremem. Po ponownym złożeniu ciasta nakładamy krem na wierzch tortu i pozwalamy naszej wyobraźni szaleć ^^ Ja udekorowałam moje dzieło literką L, ale to ze względu na dedykację :) Obok przedstawiam Wam szczęśliwą "urodzinową panienkę" ^^
Fajny :) Też piekłam tort póki co raz i od razu wegański. Bałam sie, że niejadalny będzie, ale wyszedł dobry :) Teraz już myślę nad wegańskimi ciastami na święta :)
OdpowiedzUsuńJakoś mam pietra przed wypiekami... Że wyjdą gnioty. Mam nadzieję się przekonać w niedzielę, że słodkie wegańskie tez może być dobre.
OdpowiedzUsuńAnna, jest bardzo dobre :) nawet nie sni Ci sie, jakich rzeczy sprobujesz :)
OdpowiedzUsuńa torcik elegancki.
Torcik wygląda smakowicie . Napisz mi proszę jakiej margaryny używasz?
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
vé máy bay eva air
mua ve may bay eva di my
korean airline vietnam
vé máy bay đi mỹ rẻ
mua vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Tri Thuc Du Lich