Bananowiec razowy
Składniki:
4 dojrzałe banany
3 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki razowej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 garść migdałów w płatkach
Przepis:
Banany obieramy i miksujemy na papkę. Mieszamy wszystkie składniki, ciasto wylewamy do wysmarowanej olejem formy. Wierzch ciasta posypujemy migdałami. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.
Ciasto wychodzi bardzo mokre i aromatyczne :)! Na odległość czuć banany :)Paszteciki orientalne
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1/2 puszki cieciorki
100 g kukurydzy z puszki
1 średniej wielkości ziemniak
1 średniej wielkości cebula
szczypta słodkiej papryki, soli, curry,
kurkumy, pieprzu i kolendry
Przepis:
Ciasto francuskie rozwijamy na płaskiej powierzchni, najlepiej na papierze, którym jest owinięte w opakowaniu. wycinamy kwadraty ( z jednego ciasta wychodzi ok 15 sztuk). Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Ziemniaka gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na patelni. Gdy wszystkie składniki wystygną, łączymy je ze sobą (ziemniaka kroimy w kostkę). Dodajemy kukurydzę i przyprawy. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta lekko zwilżamy wodą, aby ciasto się skleiło. Następnie formujemy pierożki. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min.
Efekt jest powalający! Paszteciki można podawać na ciepło, ale na zimno smakują równie dobrze :) Można je podawać np do barszczu :)
Wesołej i smacznej końcówki Świąt życzę :)!
paszteciki musiały być mega, uwielbiam wszystko co ma w sobie curry. zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńhãng eva
OdpowiedzUsuńvé máy bay đi mỹ rẻ
hãng hàng không korean air tại việt nam
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
mua vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Du Lich Tu Tuc
Tri Thức Du Lịch