Składniki:
arkusz ciasta francuskiego
garść migdałów w płatkach
1 średnia cebula
TOFU A'LA FETA:
kostka naturalnego tofu
suszona, ostra, czerwona papryka2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
oregano
czubryca zielona
pieprz
sól
PUREE Z GROSZKU:
100g zielonego groszku
2 łyżki mleka sojowego
sól
KALAFIOR :
200g kalafiora
czubryca zielona
sól
Przepis:
Magiczne działania kuchenne rozpoczynamy od zamarynowania tofu. Kostkę kroimy na małe kwadraty, a w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, paprykę, dość dużą ilość soli, oregano, czubrycę oraz pieprz. Do gotowej marynaty wrzucamy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia :)
Następnie zabieramy się za kalafior. Główkę dzielimy na małe różyczki i gotujemy do średniej miękkości (tak aby w piekarniku doszły :)). Ugotowany kalafior dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki i doprawiamy solą i czubrycą. Ciasto francuskie dzielimy na cztery kwadraty i wykładamy nim kokilki (lub inne naczynie żaroodporne). Na spód nakładamy przyprawiony kalafior.
Nadszedł czas na puree z groszku :) Groszek rozgniatamy, powoli dodając mleko. Opcjonalnie możemy również dodać margarynę, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na koniec doprawiamy puree solą.
Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.
Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.
Ostatnim elementem jest przyprażenie migdałów na patelni (wystarczą 2 minuty, po jednej na każdą stronę). Do kokilek (w których mamy już ciasto francuskie i kalafior) nakładamy warstwę cebuli, puree z groszku, na wierzchu układamy kilka kostek zamarynowanego tofu i posypujemy to wszystko prażonymi migdałami :)
Wstawiamy nasze arcydzieła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy 15 minut :)
Długość przepisu może przerażać, jednak nie ma w nim nic skomplikowanego:) Tak więc do dzieła!
Marsz do kuchni i zadziwcie siebie i innych wyrafinowaną wersją lodówkowego ciasta francuskiego ^^!
bardzo pyszny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńO, często i gęsto myślałam ostatnio o tym czy z tofu wyjdzie feta, a więc właśnie dzięki tobie, pojawił się pyyyyyszny pomysł z jej/jego użyciem w mojej głowie, dzięki ; )
OdpowiedzUsuńUu.. te puree z groszku plus kalafior muszę wykorzystać.
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalne, podoba mi sie jak pokroione sa składniki, bardzo fajnie wszystko razem wyglada :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńeva air ticket
may bay eva di my
hãng hàng không korean air tại việt nam
vé máy bay đi mỹ là bao nhiêu
giá vé máy bay đi canada
Cuoc Doi La Nhung Chuyen Di
Du Lich Tu Tuc
Kien Thuc Du Lich