A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

wtorek, 5 kwietnia 2011

Plecione ciasto z konfiturą jagodową

Od dłuższego czasu zanosiłam się do wykorzystania tego przepisu ^^ Przepis znajdziecie TUTAJ. Nie będę go przepisywać, jednak dodam parę stwierdzeń od siebie :)  Wymieszałam mąkę pszenną z razową i efekt jest bardzo pozytywny. Niestety brakuje mi w nim odrobiny słodyczy, stąd też zastosowałam polewę czekoladową :) Nie wiem dlaczego, jednak to ciasto w moim wydaniu potrzebowało dłuższego pieczenia niż 15 min... Może to wina mąki razowej :P? Niestety tak, jak Weganie piszą, konfitura wycieka bokami, tak więc zaopatrzcie się w jak najgęstszy wytwór ! 

Podsumowując ciasto jest pyszne, jednak następnym razem będzie jeszcze lepsze, albowiem wprowadzę kilka poprawek : odrobina cukru do ciasta, łyżeczka sody, gęstsza konfitura, no i może spróbuję z samą pszenną mąką? Czas pokaże ^^!  
Już teraz zachęcam Was jednak do wytworzenia tego zaplecionego Cosia :) Musicie przyznać, że prezentuje się smakowicie ^^ 
Został mi jeszcze dość spory kawałek, więc jeżeli znajdzie się ktoś chętny, to moge mu mailem podesłać :P

5 komentarzy:

  1. no, sam pomysł na zaplecionego cosia jest spoko, ale właśnie dlatego ja zrobiłam z drożdżowca - bo jak ciasto urośnie, to nie pozwala za bardzo owocowemu wnętrzu wędrować na boki.

    I bardzo mnie kusi to ciasto z tofu, też od dawna - bo ładne, ale chyba zrobię z niego jakieś mniejsze wytwory.

    A, no i plecenia na razie mam już dość na kwartał po wianku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląd (a i smak na bank) pełna profeska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, też się nad nim zastanawiałam ;-)

    OdpowiedzUsuń