A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 7 lipca 2011

Wiosenny twarożek z tofu

Kolejny przepis z serii banalnych i ekspresowych (ostatnio żyję na samych takich przepisach :D). Ponieważ młode ziemniaki królują teraz we wszystkich sklepach spożywczych z lubością wymyślam nowe formy ich podania. Z pilnej potrzeby zjedzenia młodego ziemniaka i zakosztowania czegoś przypominającego serek grani, powstał ten oto twarożek. Za czasów mlecznych uwielbiałam jeść serki tego typu z przyprawami i rzodkiewką... To właśnie ten smak starałam się odtworzyć :)

Składniki:
1 kostka naturalnego tofu
3 łyżki mleka sojowego
1 łyżka soku z cytryny
3 rzodkiewki
szczypiorek
koperek
oregano
pieprz
sól

Przepis:
Tofu odsączamy,kruszymy na małe kawałki (na kształt kuleczek z serka grani-wiejskiego) i dodajemy do niego mleko. Odstawiamy serek na 5 minut (do nasiąknięcia tofu) i w tym czasie drobno kroimy szczypiorek, koperek i rzodkiewki. Po odstaniu dodajemy warzywa, sok z cytryny i całość przyprawiamy dość dużą ilością oregano oraz solą i pieprzem do smaku. Podajemy na zimno, do kanapek lub ziemniaków :)

3 komentarze:

  1. Wiadomka pyra z gzikiem ;) Bardzo lubię to połączenie ale najczęściej wrzucam na ziemniaka łyżke soj jogurtu z ziołami (koperek, natka, sól, pieprz i czosnek)ale to nie to samo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proste i fajne. :D Właśnie się tym zajadam, dlaczego sama nie wpadłam na pomysł zrobienia takiego twarożku? ;) Tylko mi do tego jakoś ziemniaki nie pasują, wolę z chlebem. :)

    OdpowiedzUsuń