Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu
wegańska kostka warzywna
3 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
2 szklanki wody
kurkuma
imbir
pieprz
curry
sól
Przepis:
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej kostkę (taką niby rosołową :P). Po całkowitym rozpuszczeniu kostki, do tak powstałego bulionu, wrzucamy ryż i przyprawiamy go według uznania. Teraz nadszedł czas na najtrudniejszy moment :) Ryż gotujemy tak długo, aż pochłonie prawie całą wodę i będzie lekko rozgotowany, ale nie papkowaty. W tym idealnym momencie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż do wystygnięcia (w tym czasie wchłonie on też resztki wody). Do chłodnego ryżu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. Najlepiej smakują ciepłe, jednak moi współbiesiadnicy konsumowali je na zimno i też były smaczne :)
Wczoraj odbył się wegański piknik blogerów i z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować przybyłym za przygotowanie przepysznych potraw. Tłumu nie było ( silna grupa pod wezwaniem liczyła aż cztery osoby :)), ale za to jakie jedzenie i atmosfera ! Żałujcie wszyscy "nieprzybyli" i szykujcie się na kolejny zlot :)
jakie śliczne kuleczki , pysznie się prezentują
OdpowiedzUsuńumie dziś też kuleczki tylko ciut inne
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/pychota-czyli-kuleczki-brokuowo.html
są takie słoneczne:-)
OdpowiedzUsuńTakie przyprawy i takie kuleczki...to ja jestem na taaak:)
OdpowiedzUsuńKuleczki ryżowe...mała wielka słabość ;)
OdpowiedzUsuńSłoneczne risotto mi nie wyszło, ani chiński naleśniki, może to mi dziś wyjdzie .-.
OdpowiedzUsuńđặt vé eva airline
may bay eva di my
hang khong korean air
vé máy bay đi mỹ bao nhiêu
mua vé máy bay đi canada
Những Chuyến Đi Cuộc Đời
Ngẫu Hứng Du Lịch
Tri Thuc Du Lich