A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 17 lipca 2011

Kuleczki ryżowe

Dzisiejszy przepis zagościł na pikniku wegańskim, który miał miejsce tydzień temu. Opinie było dobre, recenzenci zadowoleni, tak więc bez obaw oddaję ten przepis w Wasze ręce :) Mam nadzieję, na kolejne opinie, oczywiście z Waszej strony.


Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu
wegańska kostka warzywna
3 łyżki mąki
bułka tarta do panierki
2 szklanki  wody
kurkuma
imbir
pieprz
curry
sól

Przepis:
Gotujemy wodę i wrzucamy do niej kostkę (taką niby rosołową :P). Po całkowitym rozpuszczeniu kostki, do tak powstałego bulionu, wrzucamy ryż i przyprawiamy go według uznania. Teraz nadszedł czas na najtrudniejszy moment :) Ryż gotujemy tak długo, aż pochłonie prawie całą wodę i będzie lekko rozgotowany, ale nie papkowaty. W tym idealnym momencie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż do wystygnięcia (w tym czasie wchłonie on też resztki wody). Do chłodnego ryżu dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni. Najlepiej smakują ciepłe, jednak moi współbiesiadnicy konsumowali je na zimno i też były smaczne :)

Wczoraj odbył się wegański piknik blogerów i z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować przybyłym za przygotowanie przepysznych potraw. Tłumu nie było ( silna grupa pod wezwaniem liczyła aż cztery osoby :)), ale za to jakie jedzenie i atmosfera ! Żałujcie wszyscy "nieprzybyli" i szykujcie się na kolejny zlot :)

5 komentarzy:

  1. jakie śliczne kuleczki , pysznie się prezentują
    umie dziś też kuleczki tylko ciut inne
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/07/pychota-czyli-kuleczki-brokuowo.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przyprawy i takie kuleczki...to ja jestem na taaak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuleczki ryżowe...mała wielka słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słoneczne risotto mi nie wyszło, ani chiński naleśniki, może to mi dziś wyjdzie .-.

    OdpowiedzUsuń