A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

poniedziałek, 11 lipca 2011

Zasmażane puree ziemniaczane z pomidorem

Ciąg dalszy ziemniaczanej odysei właśnie nastąpił :) Nadal jestem zauroczona prostotą i smakowitością młodego ziemniaka, stąd też kolejny post w tym temacie. Puree to powstało zupełnie spontanicznie, przepis jest niepoprawny merytorycznie, jednakże mimo nieścisłości, wyszło z niego coś ciekawego. Nazwijmy efekt moich działań wariacją na temat puree :) Może i Wam zasmakuje?

Składniki:
4 ziemniaki średniej wielkości
1 mała cebula
2 cebule dymki
1/2 pomidora
3 łyżki mleka sojowego
odrobina oleju do smażenia
curry
słodka papryka
pieprz
sól

Przepis:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Wyciągamy je z wody, czekamy aż trochę przestygną i rozduszamy je na papkę. Cebule kroimy i zarumieniamy na patelni. Gdy cebula nam się zeszkli, dodajemy ziemniaki. Musimy uważać, żeby masa ziemniaczana nam się nie przypiekła, dlatego też często ją przewracamy. Puree polewamy (na patelni) mlekiem i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy i dodajemy drobno pokrojonego pomidora. Nasze puree zaczyna się robić zwarte, wykorzystujemy to i zaczynamy tworzyć z niego gruby placek. Dzięki temu "zabiegowi" nasz masa spiecze się od dołu, co pomoże nam ładnie ją przetransportować i podać :) Gdy widzimy, że puree ma już rumiany spód, ściągamy je z patelni i podajemy, najlepiej posypane jakąś zieleninką :)

P.S. Wiem,że pisałam już o tym na facebook'u, ale tak się cieszę, że tu też muszę o tym wspomnieć ! Otóż ja, ta która nigdy i nic nie wygrywa, wygrałam konkurs organizowany przez Zieleninę :) Z radością czekam teraz na kubeczek z Panem Tofu :D Normalnie radość mnie rozpiera ^^ ! No... To by było na tyle :D

SMACZNEGO :)!

5 komentarzy:

  1. gratuluję wygranej! czekam na zdjęcia kubka z panem tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na puree jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję!!!

    Ziemniaczki w tej wersji muszą być pyszne, dobry pomysł.

    Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję wygranej, niech Ci się dobrze pije w kubeczku kawkę czy tam herbatkę, ziemniaki rulez ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam dziś, całkiem smaczne danie :) Tylko zamiast papryki dałam gałkę muszkatałową, pasuje mi ona do ziemniaków. :)

    OdpowiedzUsuń