A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 21 lipca 2011

Marchewkowa zupa krem z imbirem

Bardzo rzadko jadam zupy. Wiem,że są zdrowe i pyszne, ale nigdy nie chce mi się ich robić ! Od zawsze wolałam piec, smażyć... Ale gotowanie zupy? Zawsze denerwowało mnie to,że tak mało muszę robić :D Chyba należę do tych ludzi, którzy muszą napracować się w kuchni .Czasem jednak najdzie mnie apetyt, chęci mam szczere i powstaje takie cuuuś... Też macie słabość do zup o konsystencji kremu :)?

Składniki:
400 g marchwii
4 szklanki wody
1 średnia cebula
2 łyżki mleka sojowego
pieprz
imbir
sól

Przepis:
Marchew obieramy, kroimy i gotujemy w 4 szklankach wody, aż do miękkości. Ugotowana marchew miksujemy, kroimy cebulę, dorzucamy ją do garnka i również miksujemy. Na koniec dodajemy do zupy odrobinę mleka, mieszamy wszystko i przyprawiamy pieprzem, solą oraz odrobiną imbiru.

P.S. Do swojej porcji dodałam jeszcze odrobinę sosu sojowego, ale to już opcja dla tych, którzy( tak jak ja) należą do grupy jego fanów :D

5 komentarzy:

  1. hmmm wyglada i brzmi smakowicie. a w dodatku proste, musze sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. gotujesz tylko dla siebie czy jeszcze dla kogos? tak z ciekawosci pytam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubię zup, ale krem z marchewki (i cebulowa) to moja ulubiona. robię z mlekiem kokosowym i pastą curry, posypuję pestkami dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupy kremy są pyszne, a marchewkowa to chyba jedna z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. z imbirem? ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń