A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

niedziela, 22 lipca 2012

Ciasto czekoladowe z czerstwego pieczywa

Co zrobić z zeschniętą bułką i twardym chlebem? Wyrzucić? Nie! Dać ptakom? Nie! Zrobić grzanki? Nie!
 Postaw na kreatywność i stwórz coś oryginalnego -resztkowe ciasto!
-Co? <pytanie z widowni>
Resztkowe ciasto! Oto prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które często zalega w Twoim domu. Banalne, smaczne i jakie ekonomiczne! Resztkowe ciasto już dziś powinno zagościć w Twoim domu! Zrób je i Ty!
<Koniec reklamy> ;)




Składniki:
3 duże, czerstwe bułki (opcjonalnie inne pieczywo)
2 szklanki mleka
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
wiórki kokosowe
1 łyżeczka aromatu rumowego
7-8 ciasteczek (u mnie Digestive)

Przepis:
Rozrywamy bułki na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim bułki i zostawiamy na ok 10 minut. Dodajemy cukier, aromat, kakao i dokładnie wszystko mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze trochę pieczywa, jeżeli za gęsta, możemy dolać mleka :) Wszystko zależy od gramatury wybranego przez Nas pieczywa :) Wykładamy dno formy ciasteczkami, następnie wylewamy na nie ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.

10 komentarzy:

  1. :D prawie jak TELEZAKUPY ;D super kreatywność !

    OdpowiedzUsuń
  2. I co?? To już?? Zalewamy bułki, kruszymy ciastka i hop? Ale super :D Robię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aluta - ja nie kruszyłam ciastek :) Układałam je w całości na dnie, ewentualnie trochę przycinałam żeby się zmieściły i ładnie do siebie przylegały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne! Zachwycające! Kocham ten przepis, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam takie na blogu Vanillicious, ale było z jajkami chyba. Dzięki Ci za roślinną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżizus, co za dziwadło! Ciekawe, przyznaję, ale jednak dziwadło! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja to zrobiłam wczoraj tzn wzięłam ten przepis
    http://lekko-i-zdrowo.blogspot.com/2012/04/co-zrobic-z-czerstwym-chlebem.html
    i zamiast jajek dałam jeden banan , no mój nie jest wegański tylko bezjajeczny tylko ,ale pycha, polałam ziemna i biała czekoladę i zjedliśmy w 8 ( w tym dwójka małych dzieci)osób na raz, właściwie częściowo było wydzielane coby każdy posmakował , bo pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis, tylko zastanawia mnie jedno. Bo piszesz, że jesteś weganką a w Twoich przepisach widnieje mleko...a weganizm wyklucza wszelkie pokarmy mięsne i akceptuje tylko roślinne.
    Pozdrawiam, Doris

    OdpowiedzUsuń
  9. szukałam sposobu na wykorzystanie czerstwych bułek i Google mój przyjaciel ;-) podał m.in. Twój. Genialny! Idę zaraz przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Doris a nie pomyślałaś, ze pisząc mleko Roślinożerna ma na myśli sojowe? Bo gdyby w przepisie podała "mleko sojowe: pewnie ruszyłby szereg pytań w stylu: a czy może być zwykłe ? a ile procent tłuszczu ? Ach te drobne uszczypliwości, taka nasza cecha narodowa. . . Smacznego życzę wszystkim i właśnie wstawiam ciacho do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń