A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 8 lutego 2012

Placek z brzoskwiniami

Sesję oficjalnie uważam za zakończoną :)! Wszyscy, którzy czekali na przepisy i po cichu lubią tego bloga, powinni ucieszyć się z tej informacji. Częstotliwość postów będzie rosła, a ja będę tyła gotując dla siebie i dla Was :D Na dobry początek, obiecane już dawno ciasto. Bardzo dawno nic nie piekłam i aż mnie ręce swędziały, gdy przechodziłam codziennie obok piekarnika! W końcu znalazł się czas i powstało cudo :) Pyszność idealna na świąteczny dzień.

Składniki:
300 g mąki
3/4 łyżeczki soli
175 g margaryny wegańskiej
4 łyżki wody
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
1/2 łyżeczki cynamonu

Przepis:
Mąkę przesiewamy i dosypujemy sól. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu, wystudzamy i powoli dolewamy do mąki. Jeżeli ciasto nie będzie się kleić, dodajemy 4 łyżki wody. Z ciasta formujemy dwie kule (najlepiej, gdyby jedna była większa od drugiej) i wkładamy je na ok 30 min do lodówki. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na plastry, mieszamy z mąką kukurydzianą i cynamonem. Wyjmujemy większą kulę ciasta z lodówki i rozwałkowujemy ja na potrzeby naszej formy. Wykładamy ciastem formę i wkładamy do lodówki na kolejne 20 minut. W tym czasie wyciągamy drugą kulę, rozwałkowujemy ją i kroimy na paski, które będą wierzchem naszego ciasta.Wyjmujemy formę z lodówki i wykładamy ją brzoskwiniami (owoce dodajemy wraz z zalewą z mąki). Pokrojone paski nakładamy na wierzch ciasta, tak, aby zakrywały większość owoców. Tak gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. podawać wystudzone, posypane cukrem pudrem - uprzedzam, że ciasto bardzo długo stygnie, więc nie róbcie go tuż przed spotkaniem, na którym ma być podane :P

8 komentarzy:

  1. gratuluje , ciastem się częstuję i czekam na więcej
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki prosty placek a tyle radości może sprawić... Super wygląda z tymi nacięciami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam właśnie w domu puszkę brzoskwiń. Już wiem, jak je wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, a ta górna warstwa jest pokrojona w paski z jakiegoś konkretnego powodu czy to tylko dekoracja?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Owoce muszą oddychać, stąd też przerwy i paski, jednak spokojnie można nakłuć widelcem jednolity wierzch :) Oczywiście moje paski pełnią również funkcję dekoracją :)

    OdpowiedzUsuń