A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

środa, 29 lutego 2012

Rozgrzewająca potrawka z cieciorki

Ostatnio ciągle mi zimno, mimo, że za oknem coraz cieplej. Staram rozgrzewać się herbatkami, jednak potrzebę ciepła można zauważyć również w moich posiłkach. Potrawka z cieciorki dogrzeje wasze czekające na wiosnę kończyny i rozgrzeje mózg :) Prosty przepis na cieplejszy humor.

Składniki:
1 puszka cieciorki
1 średnia cebula
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1/2 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy chana masala
szczypta pieprzu
szczypta curry
szczypta imbiru

Przepis: 
Kroimy cebulę i smażymy na patelni do zeszklenia. Dosypujemy odsączoną cieciorkę i fasolę i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy kukurydzę, sok, przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Podajemy na ciepło w wersji "samodzielnej" lub np. z ryżem :)

5 komentarzy:

  1. zainteresował mnie ten przepis, cieciorkę uwielbiam :)będę musiała tylko poszukać tej przyprawy chana masala, bardzo jestem ciekawa jak smakuje, mam garam masala, ale to inny zestaw przypraw.. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie strączkowe potrawki, sama często robię podobną z cieciorki. Dodaję do niej najczęściej indyjskie przyprawy, jest wtedy mega rozgrzewająca :) Polecam tandoori masala
    Świetnie wygląda ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam, poczułem taką misję językową i piszę to, gdzie się da: cieciorka (Coronilla L.) to jednak kompletnie inna roślina niż ciecierzyca (Cicer arietinum L.). Producenci często niestety używają tych nazw zamiennie, a to olbrzymim błąd. Cieciorka może być nawet trująca, np. Coronilla varia L., dawniej stosowana jako roślina lecznicza.

    No chyba, że chodziło o samicę cietrzewia, ale tych wegetarianie przecież nie jadają (ha, ha).

    OdpowiedzUsuń