Składniki:
1 woreczek brązowego ryżu
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
2/3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 duże jabłko
Przepis:
Ryż gotujemy do średniej miękkości w wodzie. Następnie rozrywamy woreczek i wsypujemy ryż do garnka z mlekiem, cukrem i cynamonem. Gotujemy przez około 15 minut, do wyparowania większości mleka. Gorący ryż z resztkami mleka przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wchłonięcia. Obieramy jabłko, kroimy na małe części i wykładamy nimi spód kokilek. Po około 30 minutach (ryż powinien wszystko już wchłonąć) nakładamy ryż do kokilek, a wierzch dekorujemy resztą jabłek i odrobiną cynamonu. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
jako dziecko kochalam taki ryz, koniecznie z duuuza iloscia cynamonu i spieczoną skórka.
OdpowiedzUsuńI wielki kleks jogurtu nat do tego !
Pozdrawiam gorąco.
robię podobny :)
OdpowiedzUsuńa ja jako dziecko nie lubiłam takiego ryżu, dopiero niedawno przekonałam się do wersji na słodko i w ogóle do ryżu, teraz mogłabym go jeść codziennie :D ale jakoś ryżu nigdy nie zapiekam, chociaż tak zawsze czyni moja mama, a ja ścieram jabłko i jem surowe mniam
OdpowiedzUsuńA.- Zawsze też jadłam bez zapiekania, ale dziś postanowiłam spróbować innej wersji :) poza tym strasznie kusiło mnie pieczenie, więc to było takie zastępstwo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki ryż, ale w sumie nie wiem, czemu jeszcze go nie robiłam na mleku roślinnym? W ogóle rzadko go robię, bo strasznie długo się gotuje a potem piecze. Tym bardziej zyskuje, bo jak coś się rzadko je, to bardziej się docenia smak :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie lubię ryżu na słodko ;-)
OdpowiedzUsuńmam tak niesamowita ochote na to, ze zrobie zaraz sobie i malzowi na deser!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowego bloga, wegetarianskiego :)
moze znajdziesz czasem cos dla siebie :)
OdpowiedzUsuńeva air của hãng nào
đặt vé máy bay đi mỹ
hang may bay korean air tai tphcm
mua vé máy bay đi mỹ hãng nào rẻ
giá vé máy bay đi canada
Nhung Chuyen Di Cuoc Doi
Ngau Hung Du Lich
Tri Thuc Du Lich