A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 16 marca 2012

Sos czosnkowy do frytek

Frytki to ostatnio jeden z najczęstszych dodatków obiadowych w moim domu. Robię je samodzielnie, piekę w piekarniku bez grama oleju. Wychodzą przepyszne, takie jakie lubię najbardziej. Potrzebowałam jednak czegoś uzupełniającego ich smak. Zakupiłam ostatnio sporo silken tofu, więc wpadłam na pomysł sosu do frytek. Zawsze należałam do fanek sosu czosnkowego, więc mój wybór musiał paść właśnie na niego ;)

Składniki:
1/2 kostki silken tofu soft
2-3 łyżki mleka sojowego
2 łyżki oliwy
1 i 1/2 łyżeczki musztardy
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
szczypta oregano
1/2 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu

Przepis:
Tofu, mleko sojowe, musztardę i oliwę miksujemy razem. Dodajemy czosnek, przyprawy i ponownie miksujemy.

Sos jest zdecydowanie czosnkowy, także polecam mieć pod ręką natkę pietruszki lub inne tego typu cudo :)

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Kolejny sposób na tofu. Zapisuję:)

    Jeśli mogę: Bardzo!!! proszę o pomoc: wypełnianie albo rozsyłanie do znajomych! 18-30 rok życia, niekoniecznie mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś nowego, coś fajnego. Wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć! :)
    Mam do zaoferowania 500g wegańskiej margaryny sojowej SOJOLA. Data ważności mija 6 kwiatnia, a jako, że mam jej mały zapas postanowiłam się nią podzielić. Koszt margaryny, to tylko koszt przesyłki, czyli 5 zł.
    Recenzja produktu na moim blogu:)
    (Mam 2 sztuki, które wyśle dwóm pierwszym osobom, które skontaktują się ze mną mailowo)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie. :) A ja mam notoryczny deficyt tofu w organizmie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej :)
    Mam pytanie do Ciebie:
    silken tofu soft - które to tofu? bo ja znam tylko jedno, a raz spotkałam się w jakimś zagranicznym przepisie z tym i nie wiem o jakie chodzi ;)
    Mogłabyś podesłać jakiś link o jakie konkretnie chodzi i w jakim sklepie je nabyłaś?
    Pozdrawiam!
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to podrodzaj silken tofu :) Soft idealnie nadaje się do sosów, dlatego wybrałam ten typ. Dokładnie tej firmy : http://www.japanesefoodshop.co.uk/mori-nu--silken-tofu-soft--soya-bean-curd---340g-475-p.asp . Kupiłam je w markecie, którego nazwy nie potrafię odtworzyć, na ulicy głogowskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Acha :) Chodziło mi właśnie o nazwę sklepu, czy jest to może jakiś większy market, które się znajdują w dużych miastach ;) bo ja z Twojego nie jestem :)
    No nic, może uda mi się w Krakowie gdzieś znaleźć, a póki co nie będę korzystać z przepisów gdzie ono występuje, bo nie mam pojęcia czym by je można było zastąpić :D
    Dzięki wielkie za odpowiedź!!
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej:) jak robisz te frytki bez grama oleju? bo mnie zaintrygowałaś:) ziemniaki też sama kroisz czy masz jakąś maszynkę do tego? pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej:) jak robisz te frytki bez grama oleju? bo mnie zaintrygowałaś:) ziemniaki też sama kroisz czy masz jakąś maszynkę do tego? pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewelina:Kupuję długie ziemniaki i sama kroję je na kształt frytek :) Później wkładam je na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około 15-25 minut (w zależności od długości i grubości frytek:))i gotowe ;)
    Anonimowy: specjalnie dla Ciebie spisałam ostatnio nazwę tego marketu : E.Leclerc :)

    OdpowiedzUsuń