A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

czwartek, 22 marca 2012

Tort biszkoptowy z truskawkami

Urodziny to dla mnie okazja do szaleństwa w kuchni. Uwielbiam mieć "ważny" pretekst do mieszania, gniecenia, pieczenia... Do tego zawsze mam gwarancję, że znajdą się odbiorcy i nie będę musiała moich wypieków pałaszować sama :) W tym roku miałam mało czasu, dlatego czuję niedosyt i wiem,że będę musiała sobie to niedługo jakoś kulinarnie odbić :D Pierwszy raz pokusiłam się jednak na wykonanie dla siebie tortu. Zabawy było co niemiara,ale finał pozytywnie mnie zaskoczył :) Zobaczcie i skosztujcie :)

Składniki:
Biszkopt:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mocnej kawy

Krem:
2 opakowania budyniu biszkoptowego
2 i 1/2 szklanki mleka sojowego
6 łyżek cukru
3/4 szklanki cukru pudru
kostka margaryny wegańskiej

Dekoracja:
wiórki kokosowe
truskawki

Przepis:
Zaczynamy od wykonania biszkoptu. Mąkę mieszamy z dwoma rodzajami cukru, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mleko mieszamy z olejem i sokiem z cytryny. Wszystko delikatnie łączymy i przelewamy do tortownicy. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy go na pół i skrapiamy mocną kawą. Czas na krem :) Gotujemy budyń według zaleceń, ale na mniejszej ilości mleka. Zostawiamy do do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy zimny budyń. Mieszamy tak długo,aż otrzymamy gładką masę. Gotowy krem nakładamy na biszkopt, "zamykamy go" i smarujemy wierzch. Tak gotowy tort wymaga już tylko dekoracji. U mnie w ruch poszły wiórki kokosowe i truskawki :)

1 komentarz: