A liczba wyświetleń ciągle rośnie ^^!

piątek, 20 kwietnia 2012

Papryka faszerowana dla Pani i Pana

Danie znane, lubiane, ale często niedoceniane. Ładnie podane może zamienić się w wykwintną kolację lub aromatyczny obiad. Niedawno odkryłam je na nowo, dlatego też zachęcam Was do przygody z paprykami, które kolorowo uśmiechają się do nas w sklepach. Nie skazujmy ich na los kanapkowego ozdobnika. W paprykach tkwi potencjał! Wykorzystajcie go :)!


Składniki:
2 duże papryki
1 woreczek ryżu
1 duża cebula
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka czerwonej fasoli z puszki
kostka "rosołowa" (wegańska :))
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki wody
3 szklanki wody
kurkuma
curry
pieprz
sól

Przepis:
Odcinamy "czapeczkę" i wyciągamy pestki. Ryż gotujemy do średniej miękkości. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy do gotowego ryżu. Fasolę i kukurydzę mieszamy z masą ryżową i doprawiamy kurkumą, curry, pieprzem, solą i sosem sojowym. Do gotowej masy dodajemy dwie łyżki wody, faszerujemy papryki i dociskamy "czapeczki". 3 szklanki wody doprowadzamy do wrzenia , rozpuszczamy w nich kostkę rosołową, następnie wkładamy papryki do naczynia żaroodpornego i zalewamy je przygotowanym bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam paprykę w takim wydaniu, wygląda i brzmi smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. super ! dawno nic nie nadziewalam ;) ;) zaczne od papryki wlasnie :D potem poszukam wielkich pieczarek ;)

    OdpowiedzUsuń